FBI: Kazne za zaposlene zbog seksi poruka i slika

Američki Federalni istražni biro ima ukupno 36.000 radnika.

FBI je ove slučajeve otkrio proveravajući službene Blekberi telefone koje njegovi zaposleni koriste, prenosi CNN.

Među prekršajima koje navodi američka televizija nalazi se slanje lascivnih poruka kolegama, fotografija na kojima se vide nagi ljudi, a u jednom slučaju agent FBI je otpušten pošto je ustanovljeno da je telefon koristio za nabavku i gledanje DVD filmova sa golim dečacima.

Otkriće CNN-a o ponašanju državnih službenika samo je poslednje u nizu seksualnih skandala koji potresaju SAD, pošto je prošle godine nekolicina agenata tajne službe, pred dolazak predsednika Baraka Obame u Kolumbiju, uhvaćena u hotelu sa desetak lokalnih prostitutki, dok je direktor CIA Dejvid Petreus podneo ostavku nakon otkrivanja dugogodišnje afere sa jednom ženom.

"Kada vam FBI da Blekberi, on je za službenu upotrebu. Ne služi za slanje poruka koleginici u drugoj prostoriji o tome kako je zgodna, ili slanje fotografija na kojima je agent službe bez odeće" , rekla je za CNN pomoćnica direktora FBI Kendis Vil.

Od oko 36.000 zaposlenih, disciplinski je zbog sličnih prekršaja kaznjeno 1.045 ljudi.

Među prekršajima se nalaze i oni koji nisu vezani za slanje lascivnih poruka, kao što pokazuje slučaj agenta koji je u službenom automobilu ostavio laptop, kameru i sačmaricu, a automobil je tokom noći obijen i službena oprema je odneta. On je za taj prekršaj kažnjen sa pet dana suspenzije sa posla.

Drugi službenik je u kancelariji svog nadređenog ostavio uključen diktafon i onda je preslušavao njegove razgovore, pa je zbog tog prekršaja dobio otkaz u FBI.

(Izvor: B92)

Pogledajte još