I spomenik ide „na doboš“

Na današnjoj licitaciji koja će se održati u Agenciji za privatizaciju prodavaće se imovina šest društvenih preduzeća u stečaju u kojima, Agencija obavlja funkciju stečajnog upravnika. Među njima je i salaš „Trudbenik“ čija će imovina potencijalnim kupcima biti ponuđena kao celina i to, po početnoj ceni od 33,6 miliona dinara.Zanimljivo je da u imovinu ovog preduzeća, spada i Dvorac „Jagodić“ površine 456 kvadrata, sa parkom koji se prostire na bezmalo 5.000 kvadratnih metara. Reč je o kulturnoistorijskom spomeniku iz 19. veka koji se nalazi pod zaštitom države i koji će se u ovom slučaju pred kupcima naći u istom paketu sa šest objekata za uzgoj stoke i živine, poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu preduzeća, površine od preko 453 hekata i 19 ari, kao i mašinama i opremom za obradu zemlje i prevoz radnika.

Pored toga, kao jedna celina, na današnjoj licitaciji će se prodavati i imovina zaječarskog preduzeća u stečaju „Progres“ koju čini radionica s pripadajućom opremom površine 753,5 kvadrata, čija je početna cena 4,5 miliona dinara, kao i imovina preduzeća „Simaks“ Smederevo čija je početna cena 32,4 miliona dinara, a koju čine upravna zgrada, mašinska hala, magacini i ostali prateći objekti ukupne površine 4.820 kvadrata, kao i specijalizovana oprema i mašine, uključujući i dva krana. Među ostalim „stečajnim dužnicima“ ili, prosto rečeno − propalim firmama čija će se imovina danas „krčmiti“ u delovima je i fabrika obuće „Koštana“ iz Vranja u kojoj je stečajni postupak pokrenut još u novembru 2003. godine.

Njena imovina je inače podeljena u pet celina od kojih su dve − i to jedna proizvodna hala i prodavnice u Surdulici prošlog meseca prodate po ceni od 31,6, odnosno 2,3 miliona dinara, dok će danas biti ponuđene još dve. Prvu čine proizvodna hala, magacini, upravna zgrada i ostali objekti na lokaciji u Vranju ukupne površine preko 19.000 kvadrata čija je početna cena 117,5 miliona dinara, a drugu proizvodna hala FOS u Surdulici čija je početna cena šest miliona dinara a površina bezmalo 4.000 kvadrata. Ukoliko ova dva imovinska paketa danas dobiju novog vlasnika, od nekadašnje „Koštane“ će za prodaju ostati još samo kompresorska kućica, radnički restoran i takozvani stari pogon koji čine petu celinu.

Inače, na prošlonedeljnoj licitaciji je, takođe podeljen u više imovinskih paketa, uspešno prodat deo imovine još jedne fabrike kože i obuće u stečaju − odnosno, sva tri proizvodna pogona „Limke“ Prijepolje. Uz to, Centar za stečaj Agencije za privatizaciju će danas prodavati i šest od sedam imovinskih paketa nekadašnje zrenjaninske fabrike šešira „Begej“ koja je u stečaju od 2002. godine. Svaki paket predstavlja po jedna prodavnica ove firme u nekom od gradova Srbije, a iz prodaje je izuzeta samo ona u Aranđelovcu koja je inače najveća (50 kvadrata). Tako će se zainteresovani kupci za prodavnicu u Užicu nadmetati počev od 2,9 miliona dinara, u Kraljevu počev od 3,4 miliona, Leskovcu 2,3 miliona, Požarevcu 4,3 miliona, Kragujevcu 3,7 miliona dinara i za prodavnicu u Smederevskoj Palanci počev od 2,6 miliona dinara.

Najzad, kupcima će danas po početnoj ceni od 4,2 miliona dinara biti ponuđen i jedan deo imovine preduzeća za proizvodnju metalnih konstrukcija „Metalac“ Kuršumlija koji čine građevinski objekti u samoj Kuršumliji ukupne površine od hiljadu kvadrata sa pratećom opremom i inventarom i jedna prodavnica. Za ostatak imovine ove firme koju čine upravna zgrada, šest proizvodnih pogona, magacini, oprema i transportna sredstva, a čija je početna cena 46,4 miliona dinara, odnosno, zemljište površine 85 ari čija je početna cena 68,6 izgleda nije bilo zainteresovanih kupaca pa će on biti ponuđen nekom drugom prilikom. Što se procedure tiče, Centar za stečaj će, da podsetimo, kupoprodajne ugovore sa novim vlasnicima potpisati u roku od pet dana od okončanja licitacije, pod uslovom da su prethodno uplatili depozit na račun preduzeća, dok puni iznos izlicitirane cene mora da se uplati najkasnije u roku od osam dana od potpisivanja ugovora. (“Pregled”)

Pogledajte još