Reč strčnjaka: Volonterski rad dobar za srce

0

Osim što važi kao dobar za dušu, volonterski rad je koristan i za srce, ukazuje kanadska studija, obavljena na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Tim kojim je rukovodila Hana Šrejer je, naime, utvrdio da se volonterskim radom poboljšava kardiovaskularno zdravlje i to najviše kod onih koji su najveći altruisti, imaju najveću sposobnost saosećanja i mentalno su najzdraviji, izveštava AFP.

Tim sa Britanske Kolumbije je istraživanje obavio na pedest troje kanadskih srednjoškolaca, koji su se bavili volonterskim radom tako što su jedan čas nedeljno vodili vanškolske aktivnosti osnovaca iz svog kraja.

U kontrolnoj grupi bilo je isto toliko tinejdžera, koji su se prijavili za volonterski rad, ali ga još nisu dobili.

Svima njima je na početku istraživanja izmeren indeks telesne mase, nivo zapaljenskih procesa u organizmu i nivo holesterola, što su sve faktori od značaja za kardiovaskularno zdravlje.

Takođe je utvrđen stepen samopoštovanja ispitanika, proučeno njihovo mentalno zdravlje, raspoloženje i sposobnost empatije.

Posle deset nedelja je utvrđeno da se kod volontera registruje niži nivo zapaljenskih procesa, holesterola i manji udeo masti u ukupnoj telesnoj masi nego kod tinejdžera iz kontrolne grupe.

(B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.