Stručnjaci: Mleko u Srbiji zdravo i bezbedno

Najveću štetu od čitave afere pretrpeće domaći proizvođači štočne hrane, mleka i mlečnih proizvoda, upozorili su oni, optužujući i medije da su površnim i senzacionalističkim pristupom doprineli pogoršavanju cele situacije.

Eksperti su ukazali da najveći problem leži u tome što pravilnici o hrani za životinje i mleko i mlečnim proizvodima nisu usaglašeni, a ne postoji ni referentna nacionalna laboratorija u Srbiji, kao i da kvalitet hrane za životinje nije zakonski regulisan.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS, Željko Brozović, rekao je da prema prvim procenama mesečna šteta zbog situacije sa aflatoksinom iznosi 50 miliona evra.

Direktor sirovinskog sektora Mlekare Subotica, Goran Stoparić, rekao je da je problem sa aflatoksinom sezonskog karaktera i da je takvo mleko "limunada" u odnosu na ostale toksine koji mogu postojati u toj namirnici.

Na skupu se moglo čuti i da su u čitavu priču "prste umešali" određeni lobiji radi preuzimanja tržišta, kao i da ova trenutna dešavanja mogu ugroziti položaj Srbije u CEFTA regionu, jer postoji mogućnost da proizvođači iz ostalih zemalja zauzmu tržišne srpsku poziciju, kada je reč, na primer, o izvozu stočne hrane.

Kurir, Tanjug

Pogledajte još