Zašto volimo poroke?

Bez hrane nema života, ali hrana ume da se pretvori u porok, pa smo sada usred epidemije gojaznosti.

Bez ljubavi takođe nema života, ali se i ljubav često pretvori u nešto destruktivno, pa se u Japanu za ljubavni bol dobija bolovanje kao i za upalu pluća. Znamo i koliko su alkohol i cigarete štetni, a opet je teško odvići se od njih.

KRIVA JE HEMIJA
Kada zadovoljavamo potrebe bilo koje vrste, i one koje nam koriste i one koje nam štete, mozak ispušta dopamin. Dopamin je neurostransmiter koji se aktivira u trenutku kada doživljavamo prijatno iskustvo. Brza hrana, seks, marihuana, votka ili kockanje čine da se osećamo dobro čak i ako sve to ostavlja loše posledice na naše psihofizičko zdravlje.

Brojne studije pokazale su da postoji neuronska veza između poroka i zadovoljstva, a porok se, smatraju neki, može definisati kao konstantna potraga za zadovoljstvom – objašnjava Dejvid Linden sa Univerziteta „Džon Hopkins“ i autor knjige „Kompas zadovoljstva“.

TAMNA STRANA ZADOVOLJSTVA
Svi podsticaji koji aktiviraju osećaj zadovoljstva mogu da razviju zavisnost. Da li će se to desiti i u kojoj meri, zavisi od genetskih faktora, životnog iskustva, uticaja sredine, stresa itd.

Kada bismo upitali kockara, narkomana, bulimičara ili zavisnika od seksa da opišu zadovoljstvo koje osećaju dok se prepuštaju svom poroku, ne bismo mogli da odredimo od čega je tačno svako od njih zavistan – objašnjava Linden i dodaje da je to tako zato što su putanje i efekti koje različiti poroci proizvode slični, ali i zbog činjenice da su poroci u stanju da zauvek izmene način funkcionisanja zadovoljstva, piše Portal "Žena".

Moć navike
Prema mišljenju eksperata, zavisnost nastaje tako što se refleksno vraćamo istoj stvari jer smo naučili da je prepoznajemo kao izvor zadovoljstva. Taj mehanizam funkcioniše i u životinjskom svetu, pa u Etiopiji neke životinje jedu zrnca kafe jer su naučile da kofein kod njih izaziva osećaj zadovoljstva. Neke druge vrste vole fermentirano voće iz koga izvlače alkohol ili kanabis, dok u Sibiru irvasi tragaju za halucinogenim pečurkama jer ih uzbuđuju – objašnjava Linden.

Izvor: Portal Žena

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.