U Evropi i dalje postoji diskriminacija

STRAZBUR, 30. aprila 2009. (Beta) - Komesar za ljudska prava Saveta Evrope, Tomas Hamarberg rekao je u četvrtak da, iako su ljudska prava sastavni deo evropskog iskustva, i dalje postoji jaz između političke retorike i stvarnosti kada je reč o primeni tih prava.

Hamarberg je na zasedanju Parlamentarne skupštine SE rekao da nema evropske zemlje u kojoj ne postoji diskriminacija i da su ksenofobija i netrpeljivost prema Romima i homoseksualcima i dalje rašireni, kao i da postoji tendencija razvijanja antisemitizma i netrpeljivosti prema islamu.

Naveo je i da su osobama sa posebnim potrebama uskraćene osnovne mogućnosti, da su žene diskriminisane prilikom zapošljavanja i nedovoljno zastupljene u političkim telima. Ukazao je da je porodično nasilje svakodnevna pojava u mnogim porodicama, a da je zlostavljene dece registrovano u svim zemljama.

Komesar za ljudska prava SE je rekao i da pravosudni sistemi često ne garantuju prava pojedincu i da su izveštaji o korupciji, nestručnosti i zloupotrebi vlasti redovni. Dodao je i da su neke loše osmišljene mere protiv terorizma dovele do ozbiljnog umanjivanja zaštite ljudskih prava.

Pogledajte još