Ješić: Rezultati analiza mleka alarmantni

Ješić je za televiziju B92 rekao da su analize iz laboratorije iz Nemačke pokazali da pojedini uzorci imaju 0,86, 0,87, pa čak i 1,2 mikrograma aflatoksina po litru.

"Rezultati su užasavajući", rekao je Ješić i podsetio da je Vlada Srbije nedavno podigla dozvoljeni nivo aflatoksina sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu mleka.

Dodao je da je najnovija analiza urađena po narudžbini Vlade Vojvodine.

Ješić je rekao da je situacija "rešiva" i da treba krenuti od velikih proizvođača mleka prema manjima, promeniti stočnu hranu koja je kontaminirana aflatoksinom.

On je ponovio da je Investicioni fond Salford vršio pritisak na njega, da ne bi objavio podatke o količini aflatoksina u mleku.

"Vršen je pritisak na mene u jednom restoranu u Inđiji. Rečeno mi je da podaci ne bi trebalo i ne bi smeli da izađu na svetlo dana. Iz Salforda su vršili pritisakna mene. Oni su bili u Inđiji i rekli su da će sve ispeglati s ministarstvom", rekao je Ješić i poručio da se ne plaši tužbe.

"Proizvođače niko ništa ne pita"
Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski kazala je da proizvođače nikada ništa niko ne pita.

"Niko nas nikad ništa ne pita, a sve se završi na našu štetu i preko naših leđa", kazala je Bugarski.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović rekao je da pokrajinske vlasti "nisu nadležne" da kontrolišu mleko i da analize koje je Ješić predstavio ne smatra validnim.

On je Ješića optužio za "politizaciju" celog slučaja i ocenio da iza svega stoji Demokratska stranka i njen pokušaj da poljulja Vladu Srbije.

Golubović je ponovio da je mleko "bezbedno i ispravno"
i poručio građanima da "slobodno mogu da ga koriste".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da će biti smenjena najmanje četiri službenika zbog afere s mlekom i da će uskoro dozvoljeni nivo aflatoksina biti vraćen na 0,05 mikrograma.

(Beta, B92, Novi magazin)

Pogledajte još