Slovenačka crkva plaća odštetu žrtvi pedofilije

Svešteniku župe Arče kod Celja Karlu Joštu, koji je neposredno pre izricanja presude u kućnom pritvoru preminuo od posledica moždanog udara, sudilo se za 16 seksualnih napada na devojčice mlađe od 15 godina, kojima je bio veroučitelj.

Iako je postupak bio obustavljen, jedna od žrtava, danas 28-godišnja žena, pokrenula je odštetni zahtev u privatnom postupku, tražeći 140.000 evra odštete od Mariborske nadbiskupije, Nadbiskupije Celje i Župne kancelarije Arče.

Okružni sud u Mariboru, u drugostepenoj presudi koja još nije konačna, odredio je odštetu od 80.000 evra koju moraju da zajednički isplate nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Arče.

Sud je procenio da je, po obligacionom pravu, Crkva objektivno odgovorna za odštetu, jer je Jošt bio njen službenik i nastupao u ulozi župnika, i njegova aktivnost u ulozi verskog službenika vremenski se ne može odvojiti od slobodnog vremena kad je navodno napadao devojčice.

Mediji navode da je reč o prvom slučaju u Sloveniji da je Crkva proglašena odštetno odgovornom za prestupe sveštenstva kad su u pitanju pedofilski skandali.

Izvor: Kurir

Pogledajte još