Frajle u Sava centru: „Đevojke iz snova“

Frajla Nata, Frajla Jela, Frajla Nena i Frajla Mara pričaju kako je, prvobitno, trebalo da se zovu „Dreamgirls“, ali ih je „đevojke iz snova“ predstavljanje na jednom nastupu u Crnoj Gori u momentu od toga odvratilo. Snove, međutim, itekako ispunjavaju, u njihov voz odavno su ukrcali putnici raznih generacija, a oni najmlađi i poklon donesu, pa je Frajla Nata svaki čas, tokom koncerta koji je potrajao nešto više od dva sata, ustajala i prihvatala darove mališana, slikala se sa njima...

Frajle su, za ovu priliku, bile pojačane „Frajlerima“, odnosno, prikladnim pratećim bendom: još jedna akustara, violina, kontrabas, bubanj... Stigli su i tamburaši, baš kao i lani u Domu sindikata, svaku su frajlu počastili pesmom. Zaslužile su, jer su glavnu čast napravile one, od momenta kad su se ušetale na „stanicu“ i perfektno složile glasove u „Hallelujah“. Na repertoaru se, očekivano, našao ceo „Naš prvi album sa putovanja“, a „Ich Liebe Dich“ i „Štiklice“, prva dva autorska hita, i na bisu. Proboj jesu napravile čuvenim jutjub snimcima, ali je za pohvalu njihova težnja da uvek idu napred, pa u set listi više nisu „Stranac u noći“, „Poker Face“, „Still Haven't Found“... U obradi filmske „Ja sam žena na sve spremna“, diskretno se na bini, kao jedini gost, pojavio kompozitor teme, veliki Zoran Simjanović, a nedavno su u repertoar uvrstile i "Čukni vo drvo" benda Leb i sol, povodom nagrade "Zlatna bubamara" koju su dobile kao "Balkanska grupa godine" u Skoplju.

Uveliko je poznata moć Frajli da nas jednim migom, tonom, vode sa kraja na kraj sveta, pa smo i ovoga puta fizički bili u Sava centru, a zapravo u nekoj vojvođanskoj varošici, pa u džez klubu u Njujorku, pa u Istri, pa na „grande narodnjacima“ sa „Lepom Jecom“ koja reklamira „Kurje oko – STOP“...

A onda, iz parodije „Nikad nisi kući, nikad nisi kući, šta da radim, šta da radim jaaaaa...“, kao da je to nešto sasvim logično i prirodno, u trenu smo u Francuskoj, sami sa Frajla Natom, koja, nažalost vrlo lično potresnu „Je Suis Malade“ peva tako da izaziva stojeće ovacije cele sale, a Frajla Jeli koja je, samo koji minut ranije, izigravala folk zvezdu, puni oči suzama.

Frajla Nena, prepoznatljiva po „pantalone stajlingu“, reče da će „suknju ili haljinu obući u Areni“. Da li je to njihova sledeća beogradska stanica ? Sa Frajlama, dobro smo to naučili, ništa nije nemoguće.

Video: Ksenija Milutinović

Pogledajte još