Suvi Do na Kosmetu: Incidenti deo svakodnevice, u selu sve više dece

Na dva kilometra su od Kosovske Mitrovice, ali ne mogu do nje tako lako kad zatreba ili požele. Jer, na putu do svog, treba da prođu kroz albansko selo, prenosi Radio-televizija Srbije.

Uglavnom idu kombijem, koji saobraća nekoliko puta dnevno. Milan Marković tri godine vozi na toj relaciji.

"Bilo je bezbroj incidenata. Uglavnom gađaju kamenjem, razbijaju kombi, kod škole u albanskom selu", kaže Marković.

A u Suvom Dolu, ne računajući period pre 1999. godine, nikad više dece.

Od pre nekoliko meseci, meštani 45 kuća imaju nove komšije, uglavnom mlade bračne parove koji su, sa decom, dobili stanove u zgradi koja je izgrađena uz pomoć Vlade Srbije.

Jedan veliki problem rešen, ali ostaju dva, nezaposlenost i bezbednost.

"Ne možemo da ostavljamo kola na parkingu, razbiće ih, radi sigurnosti, parkiramo ih uz zgradu. Decu ne možemo da pustimo same ispred zgrade da se igraju. Još nisu svesni, mali su, ali kako vreme prolazi, biće", kaže Dragoljub Mirić.

Ali jeste troje dece Branka Radovanovića, koji pola veka živi u Suvom Dolu.

"Kad je najopasnije bilo, pre desetak godina, kad se Kfor povukao jer nismo hteli s njima da sarađujemo, moj sin koji sad ima 20 godina, uplašio se tada da ćemo napustiti selo. Deca su navikla ovde, i oni će sigurno istim putem kao i ja, živeti ovde dokle god budu mogli", kaže Branko Radovanović.

Mićo Kragović, predsednik Mesne zajednice Suvi Do naveo je primer da su krajem 1999. godine do Mitrovice i nazad putovali francuskim borbenim vozilom, gde je bilo šest vojnika, a da je bilo i petanestak putnika, jedni drugima preko glave, tako da je posle toga, kako kaže, sve lakše.

Ono što ih sada posebno brine jeste najava gradnje puta pored Ibra i, s obzirom na mnogo slobodnog zemljišta, masovnija gradnja kuća, koja podrazumeva zauzimanje srpske zemlje. I dodatne probleme.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još