Centri narko mafije

BANJA LUKA, 04. maj 2009. (FoNet) - Oficir za vezu u regionalnoj policijskoj i carinskoj organizaciji SECI, Enes Čerimagić, izjavio je da su, prema informacijama te organizacije, koju čini 13 država, najveći regionalni centri narko-mafije u Turskoj i Albaniji, a sa prostora bivše Jugoslavije na Kosovu i u Sandžaku.

Čerimagić je, za današnje "Nezavisne novine", rekao da je narko-mafija u Bosni i Hercegovini u nekoliko proteklih akcija pretrpela težak udarac i da će biti potrebno vreme da nađu nove ljude u lancu.

On je upozorio na to da je, iako je "heroinska mafija" uzdrmana, kroz BiH nedavno uspostavljena kokainska ruta, a policije u regiji intenzivno rade na prikupljanju informacija, nakon čega su moguće konkretne akcije.

Prema rečima Čerimagića, heroin dolazi iz Irana, Avganistana i zemalja tog regiona, a pravci krijumčarenja idu preko Turske i dalje prema Evropi.

"To su dva prvca, jedan glavni koji iz svih obaveštajnih podataka i dosadašnjih zaplena ide pravcem Turska - Bugarska - Rumunija - Mađarska pa dalje prema zapadnoj Evropi. Drugi krak ide od Turske do Grčke, pa dalje morem prema Italiji i iz Italije dalje unutar Evrope", precizirao je on.

Prema analizi zaplena, grčke i albanske luke su mesta gde se u poslednje vreme pojavljuje kokain i onda različitim pravcima ide prema zapadnoj Evropi, a jedan od tih novih smerova je i preko BiH.

Pogledajte još