U svetu 1.124 zaraženo novim gripom

ŽENEVA, 5. maja 2009. (Beta-AP) - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je u utorak da se broj potvrđenih slučajeva novog gripa tipa A (H1N1) popeo na 1.124 sa ranijih 1.025, kao i da za sada ima 26 potvrđenih smrti od te zaraze.

Cifre SZO, međutim, najčešće se ne poklapaju, odnosno kaskaju za ciframa koje objavljuju pojedinačni nacionalni zdravstveni organi. Prema izveštaju SZO, do sada je 21 zemlja potvrdila slučajeve obolelih od novog gripa. Najviše zaraženih ima u Meksiku, gde se zaraza početkom aprila i pojavila, i iznosi 590 slučajeva i 25 potvrđenih smrti.

U SAD ima 286 zaraženih i jedan smrtni slučaj - dvogodišnje dete koje je iz Meksika došlo u posetu rođacima u Teksas i tu preminulo. Prema poslednjim ciframa SZO, u Kanadi ima 140 slučajeva, u Španiji 54, Britaniji 18, Nemačkoj osam, na Novom Zelandu šest, u Francuskoj i Izraelu po četiri, Italiji i Salvadoru po dva, a Austrija, Hongkong, Kostarika, Kolumbija, Danska, Irska, Holandija, Portugal, Severna Koreja i Švajcarska imaju po jedan potvrđeni slučaj novog gripa.

Pogledajte još