Pozajmio 492.000 evra od 39 banaka i neće da ih vrati

Novac, koji je uzeo od banaka, Duran je uložio u nekoliko antikapitalističkih zadruga, a ostatak potrošio na "Crisi", besplatne novine u kojima je precizirao šta i kako je uradio i pozvao i druge da učine isto.

Zbog svog “robinhudstva” postao je narodni heroj preko noći, ali i državni neprijatelj, jer ga trenutno progoni 14 finansijkih institucija, a preti mu i kazna zatvora od 8 godina. Za sad je samo 2011. godine proveo samo 2 meseca u zatvoru, i trenutno čeka novo suđenje.

Duran u intervjuu sa magazinom “Vice” kaže da je na ideju došao 2005. godine čitajući o energetskoj krizi koja je povezana sa finansijskom krizom, kada je “shvatio da, ne samo da je taj sistem nepoželjan, nego da se više ne sme nastaviti.“

Želeo je da dokaže da je finansijski sistem neodrživ ali i da pokaže ljudima da mogu da budu hrabri i neposlušni, kao i da mogu da vrate moć u svoje ruke.

Međutim, Duran, koji je u antiglobalističkom pokretu od 2000.godine, priznaje da oni nisu znali da će se globalni sistem, koji formiraju Međunarodni monetarni fond i Svetska banka, sam urušiti, već su mislili “da oni moraju nešto da urade da bi ga srušili”.

Njegov “čin građanske neposlušnosti” trajao je tri godine, tokom kojih je morao da nauči kako funkcioniše bankarski sitem, kao i gde su rupe u zakonu i kako ih iskoristiti.

Pošto Banka Španije deli informacije o kreditima drugih banaka samo za kredite veće od 6.000 evra, Duran je uvek tražio manji iznos od toga, da ne bi Banka Španije imala uvid i kontrolu nad njegovim postupcima. Novac koji je dobio do kredita je stalno ulagao, i nikad kod sebe nije imao više od 50.000 evra odjednom.

Ali Duran kaže da on nije prvi koji ne vraća kredite uzete od banaka jer “je neplaćanje kredita i dovelo do finansijke krize. Velike kompanije su podizale kredite i gradile ogromne zgrade, a onda kad nisu imale ili htele da otplate dug, proglašavale bi bankrot i tako se rešavale kredita”.

Duran, čiji je uzor uvek bio Gandi, a ne Robin Hud, misli da je malo verovatno da će se njegov primer proširiti globalno ali da je bitno da ljudi shvate da i male promene i odluke mogu promeniti svet i učiniti ga boljim.
Vice

Pogledajte još