Grupa mladih iz Srbije zovu "Mitbasterse" da reše mit o Kosovu

U pismu upućenom "bastersima" koje je osvanulo na Facebooku ovi mladi Srbi navode da su gledajući emisiju Mythbusters videli kako ovi stručnjaci za specijalne efekte uspešno "razbiijaju mnoge mitove", pa ih zato pozivaju da pokušaju da reše i ovaj problem, piše "Mondo".

Oni objašnjavaju kako u Srbiji svakodnevno možete čuti od političara i medija da je Kosovo deo Srbije, i, mada to zvuč kao mit, većina Srba to i veruje.

Međutim, kada putujete iz Srbije u Kosovo na granici (koja se zvanično naziva administrativni prelaz) tražiće vam da pokažete dokumenta.

(old_image)

"Kada stignete u Prištinu, glavni grad Kosova, moraćete da razmenite novac u evre jer na Kosovu srpski dinari nisu u upotrebi."

Dalje u pismu se objašnjava da Kosovo ima svoje izbore, predsednika, premijera, vladu i administraciju, da imaju svoju zastavu i nacionalne praznike koji se ne slave u Srbiji.

U dopisu piše i da naši susedi - Hrvati, Makedonci, Crnogorci, kao i prijatelji iz SAD i drugih krajeva sveta tvrde da je Kosovo nezavisna država.

"Zbog svega ovoga mi smo zbunjeni. Kako je moguće da tvrdite da je to deo jedne zemlje i da će tako uvek biti, a da istovremeno osećate da je to zemlja za sebe?

Zato nam problem liči na mit pa se nadamo da ćete nam pomoći da ga razotkrijemo", navodi se na kraju pisma Mythbustersima koje su potpisali: Maša, Ivan, Jasmina, Maja, Anita, Marko, Bojan, Ivana, ana, Isidora, Đorđe, Vuk, Đurđa, Katarina, Ivan... članovi Inicijative mladih za ljudska prava.

Ostaje da vidimo da li će Mythbastersi Džejmi Hajnmen i Adam Sevidž uzeti naš slučaj u razmatranje.

Izvor: Mondo

Pogledajte još