Damask: Minobacački napad sirijskih pobunjenika ubio 15 studenata

Napad na Univerzitet u Damasku usledio je u vreme žestokih borbi između pobunjenika i trupa lojalnih predsedniku Bašaru al-Asadu u predgrađima sirijske prestonice, pri čemu su vojni avioni gađali pobunjeničke enklave u Irbinu i drugim gradovima istočno od Damaska.

- Najmanje 15 studenata je ubijeno u minobacačkom napadu terorista koji na Arhitektonski fakultet - rekao je dekan Amr Mardini koga je citirala agencja SANA.

Sirijski režim koristi termin "teroristi" za pobunjenike koji se sve žešće bore protiv Asadovog režima.

SANA je prenela da je još šest osoba ranjeno u minobacačkom napadu čija je meta bio restoran Arhitektonskog fakulteta.

Prorežimska televizija Al-Ihbarija je prikazala snimke na kojima se vide krvavi pod, prekriven razbijenim staklom i prevrnutim stolicama i lekari koji pokušavaju da pomognu ozbiljno ranjenim mladićima, od kojih su neki bez svesti, izvestila je agencija AFP.

Nacionalno udruženje studenta je osudilo taj "kukavički teroristički napad čija je meta bio Arhitektonski fakultet u Damasku", objavila je državna televizija.

Pobunjenici protiv Asada su ove sedmice pojačali minobacačke napade na centar Damaska, uključujući Trg Umajad na kojem se nalazi sedište državne televizije, a u ponedeljak je u jednom takvom napadu ubijeno petoro ljudi.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da je u današnjem napadu poginulo 13 osoba.

- Korišćenje minobacača treba odmah da prestane. Velika većina ljudi, ubijenih u minobacačkim napadima u Damasku su civili - rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Član parlamenta provincije Dara Valid al-Zohbi je u neuobičajenom prenošenju uživo na državnoj televiziji rekao da su pobunjenici zauzeli velike delove juga Sirije.

- Sirija više ne prolazi kroz krizu. Ona je potonula u totalni rat. Terorizam i haos su se proširili Sirijom. To je stvarnost i to znaju svi Sirijci - rekao je on u parlamentu.

Današnji napad na Univerzitet u Damasku je usledio posle samo nešto više od dva meseca od krvavog raketnog napada u kojem je ubijeno više od 80 civila na Univerzitetu u gradu Alepo, drugoj po veličini visokoškolskoj ustanovi u Siriji.

- Studenti treba da imaju mogućnost da nastave da uče, to je osnovno pravo. Ni pobunjenici, ni režim ne treba da uzimaju za metu obrazovne centre. Ono što smo danas videli u Damasku predstavlja ratni zločin - rekao je Rahman.

Juče je širom Sirije poginulo najmanje 148 ljudi, predočila je Opservatorija.

Više od 70.000 Sirijaca je do sada poginulo u sukobima u toj zemlji, a milioni su izbegli i raseljeni, saopštile su Ujedinjene nacije koje su danas upozorile na izveštaje da je Turska deportovala stotine sirijskih izbeglica posle jučerašnjih protesta u jednom izbegličkom kampu zbog loših životnih uslova.

Ankara je, međutim, opovrgla tvrdnje da su izbeglice bile naterane da se vrate u Siriju.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još