Tijanić: Moraćemo da otpustimo 1.000 zaposlenih i smanjimo program

Tijanić je rekao Tanjugu da finansiranje RTS-a isključivo iz državnog budžeta nije funkcionalno rešenje jer budžet "nije razvojni, već krizni".

"Pretplata se svela samo na Beograd i Novi Sad i prosto nije realno da ta dva grada izdržavaju državu od osam miliona stanovnika. Moraćemo da otpustimo do 1.000 zaposlenih, da smanjimo program, a pitanje je šta će biti sa našim simfonijskim orkestrom i horovima", kazao je Tijanić.

Kako je dodao, ovo će biti godina u kojoj će prvi put posle sedam-osam godina komercijalni mediji biti gledaniji od javnog servisa čime će, ocenio je Tijanić, informativne i druge emisije tih televizija imati veći uticaj nego što je to do sada bio slučaj.

"Koliko pretplata ima loših strana, toliko i prelazak na budžet ima svoju lošu stranu, a to je ograničavanje funkcije i delovanja javnog servisa, ali i na neki način favorizovanja komercijalnih medija", smatra Tijanić.

Novac, za koji generalni direktor RTS-a pretpostavlja da bi javni servis trebalo da dobija iz budžeta, neće biti dovoljan za normalno delovanje i razvoj te televizije.

"Onoliko koliko znamo, pošto nismo zvanično upoznati, trebalo bi da iz budžeta dobijamo koliko smo od pretplate dobijali na njenoj najnižoj tački, odnosno između 55 miliona i 60 miliona evra. Nama je potrebno najmanje 70 miliona evra, bez marketinga, za normalno funkcionisanje, digitalizaciju, snimanje novih serija, očuvanje dopisničke mreže, nove emisije, modernizaciju...", kazao je Tijanić.

Primer HRT-a

On je stanje u RTS-u uporedio sa Hrvatskom radio-televizijom čiji budžet, kako je rekao, iznosi 240 miliona evra.

"Ako mi od države dobijemo 60 miliona evra i još 20 miliona evra zaradimo od marketinga, to je ukupno 80 miliona evra. HRT, u zemlji koja je dva puta manja od Srbije, ima 240 miliona evra. To znači da je za njihov javni servis budžet veći tri puta od našeg", objasnio je Tijanić.

Generalni direktor RTS-a istakao je i da je prelaskom na finansiranje iz budžeta neminovno i da poraste uticaj države na uređivačku politiku javnog servisa, ali i da će to pre svega zavisiti od ljudi koji vode državu i RTS.

Na pitanje da li postoji šansa da se RTS ponovo finansira putem pretplate Tijanić je odgovorio da je to veoma teško.

"Ona vlada koja ponovo bude uvodila pretplatu mora da to učini da ona bude u obliku poreza čije je plaćanje obavezno, inače niko neće plaćati. To uopšte nije lako, a neće biti ni politički popularno", zaključio je Tijanić.

(Izvor: Tanjug, Beta, Blic)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.