Češka: Kampanja protiv zimskog i letnjeg vremena

Češki senator Petr Šiler i evroposlanica Zuzana Rojtova obezbedili su sponzorske darove za kampanju i narednog meseca počinju da skupljaju potpise protiv zimskog i letnjeg vremena u Češkoj, a krajem leta u još šest zemalja Evropske unije.

"Zimsko i letnje vreme uvodilo se svojevremeno zbog energetskih ušteda. Sada su prema oceni energetičara zanemarljive. Cela Francuska uštedi svega pola procenta proizvodnje (češke) nuklearke Temelin", kazala je Rojtova.

Ukoliko češkoj kampanji podje za rukom da prikupi milion potpisa u svih sedam zemalja gde je obezbedila saradnike Brisel će morati zvanično da razmotri taj zahtev.

Ipak, čak i kada bi kampanja urodila plodom, pred protivnicima prolećnih i jesenjih promena računanja vremena stoji još jedna prepreka.

"Vodi se rasprava da li bi to jedno vreme trebalo da bude ono letnje ili zimsko. Narodi na jugu Evrope žele da to bude današnje zimsko računanje vremena a na severu žele letnje. Česi su podeljeni na pola", kazao je za praznično izdanje Mlade fronte Dnes senator Šiler.

Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.