60.000 Beograđana zbog duga ostaje bez struje

Samo u Beogradu je 69.000 građana i oko 7.000 preduzeća dobilo obaveštenje da izmiri dugove za struju, ali je to učinilo tek njih oko 15 odsto, što znači da će oko 59.000 Beograđana od iduće nedelje ostati bez struje ako ne izmire dugovanja.

Šansu za isplatu dugova bez kamate i u nekoliko rata, od oko 600.000 dužnika koji su ispunjavali uslove, iskoristilo je njih 85.000. Samo u Beogradu je 69.000 građana i oko 7.000 preduzeća dobilo obaveštenje da izmiri dugove za struju, ali je to učinilo tek njih oko 15 odsto, što znači da će oko 59.000 Beograđana od iduće nedelje ostati bez struje ako ne izmire dugovanja.

- Do isteka roka odazvala su nam se 10.953 domaćinstva i njih 1.424 iz kategorije privrede. To je 12.377 neredovnih platiša koji su iskoristili šansu za otpis kamata i reprogram duga. Ostali mogu da očekuju isključenja od sledeće nedelje - poručuju iz EDB.

Ako niste redovno plaćali račune za struju, a niste ni iskoristili mogućnost da taj dug otplatite na rate i to uz otpis kamate, to možete da uradite do kraja nedelje. U Elektrodistribuciji Beograd kažu da svi koji to nisu učinili sada moraju da plate pune iznose, uključujući i kamate, pre nego što ih ponovo priključe na sistem. Čim se dug namiri, korisniku će struja biti uključena istog dana.

Kako kažu za “24 sata”, još nisu napravili listu prioriteta i ne zna se ko će prvi biti isključen. Sigurno je da isključenja mogu da očekuju i oni koji za struju duguju desetak hiljada i oni čiji se dugovi mere milionima. Informaciju o tome kada će početi isključenja u Novom Sadu, nismo mogli da dobijemo u Elektrovojvodini, jer još sređuju podatke.

Na nivou Srbije, ukupan dug za struju iznosi oko 110 milijardi dinara. Kako je ranije najavljivano, EPS je očekivao da će u okviru ove akcije prikupiti oko 37 milijardi dinara od dužnika, a da će po osnovu kamata potrošačima biti otpisano oko šest milijardi dinara.

Rok za potpisivanje ugovora je istekao 31. marta. Potrošači koji su potpisali ugovor o reprogramu mogu da plate dug na tri rate, ali i da rastegnu otplatu na dve godine. Očekuje se da će EPS od potrošača koji su potpisali ugovor naplatiti 2,16 milijardi dinara. Takođe, očekuje se da će biti otpisano oko 550 miliona dinara po osnovu kamata na dugove iz prošle godine. Ko nije sklopio ugovor plaća i kamate

(Izvor: 24sata )

Pogledajte još