Uskoro potpuna kontrola apetita?

U eksprimentu na glodarima pronađene su ćelije pod imenom "tanicites" koje proizvode neurone i na određen način regulišu apetit, saopštili su naučnici.

Istraživači sa univerziteta "East Anglia" su saopštili da je njihovo otkriće veoma važno jer to znači da se apetit ne reguliše isključivo rođenjem, a njihovo istraživanje je objavljeno u magazinu "Neuroscience".

Do ovog njihovog otkrića smatralo se da se moždane ćelije koje regulišu apetit generišu isključivo za vreme embrionalnog razvoja u utrobi majke i da ne mogu da se menjaju.

Međutim, eksperimenti na glodarima su pokazali da "tanicites" koji se poanašaju kao embrionalne ćelije u mozgovima mladih i odraslih glodara mogu dovesti do promene apetita.

Sledeći korak bi, po njihovom mišljenju, trebalo da bude definisanje grupa gena i ćelijskih procesa koji regulišu ponašanje i delovanje ovih novootkrivenih ćelija.

Naučnici su se u istraživanju koncentrisali na detalje u hipotalamusu koji regilišu san, potrošnju energije, apetit, žeđ i mnoge druge važne biloške funkcije.

Oni su posebnom tehnikom proučavali regulisanje apetita i otkrili da su neke ćelije proizvodile neurone u delu mozga miševa koji reguliše apetit i nakon rođenja, pa čak i u njihovom odraslom dobu.

Naučnici su ohrabreni ovim saznanjem izjavili da bi ono moglo da dovede do trajnog rešenja gojaznosti, ali da će verovatno trebati 5 ili 10 godina kako bi se to primenilo na ljude.

"Ova studija je važna za produbljivanje razumevanja funkcionisanje ćelija mozga i saznanja da se verovatno može manipulisati neuronima kako bi se mogla prilagođavati potreba za hranom", izjavio je glavni istraživač Muhamed Hadžihoseini.

"To znači da će ova najverovatnije pomoći da se razviju lekovi kojima će bti moguće kontrolisati rad neurona zaduženih za apetit", dodao je on,

Iako trenutno ne postoji nijedna održiva teorija o kontroli apetita Hadžihoseini naglašava da svaka teorija o tom pitanju mora da se fokusira na deo mozga koji o apetitu donosi odluke i da je njihovo istraživanje samo još jedan komad u sklapanju te slagalice.

Izvor: B92

Pogledajte još