Kako da zapamtite ime osobe koju ste tek upoznali

Neuspeh da zapamtite nečije ime ne samo da stvara neprijatnu situaciju već je i uvredljivo za tu osobu a može ozbiljno da naruši poslovne odnose.

Usredsredite se na osobu

Čim sretnete nekog poklonite mu svu pažnju. "Usmerite svoja ramena prema toj osobi, gledajte je u oči, rukujte se sa njom, sa osmehom na usnama ali i u očima i slušajte je netremice.

Neka vam prioritet bude da zapamtite njeno ime. Nikako ne dopustite sebi da budete rastrojeni i nemojte se vaditi na “loše pamćenje". Zaboravljanje imena sagovornika najčešće je pruzrokovano nedostatkom fokusa i truda.

Ponovite ime sagovornika naglas

Verovatno ste za ovaj savet već čuli ali ga ne praktikujete. Ponavljanje imena, ne jednom već dva puta, će vam to ime urezati u pamćenje. Prvi put ime ponovite kao pitanje da ste ga pravilno čuli a odmah zatim kada nastavljate razgovor sa tom osobom.

Postavite pitanje

Ako na početku razgovora toj osobi postavite pitanje pružićete joj priliku da govori, što vama zauzvrat daje vremena da memorišete njeno ime.

Kako piše Forbs, to takođe šalje poruku da ste zainteresovani i da želite da saznate više o toj osobi. Jedan od razloga zašto često ne uspevamo da se setimo imena je i taj jer odmah počnemo da govorimo o sebi.

Ponovite ime u sebi

Kada osoba koju ste upoznali odgovara na vaše pitanje u sebi ponovite njeno ime nekoliko puta. Slušajte šta priča i vodite računa o neverbalnim znacima komunikacije kako biste pokazali da ste zainteresovani i da obraćate pažnju.

Asocijacije

Povežite ime te osobe sa nečim na šta vas asocira. Stručnjaci savetuju da smislite što bizarnije i preterane vizuelizacije, jer sa jedne strane svakako doprinose tome da ne zaboravite ime a sa druge strane ta osoba nikada neće saznati za tu sliku u vašoj glavi.

Završite razgovor ponavljanjem imena

Pri završetku razgovora, budite sigurni da još jednom ponovite ime osobe koju ste upoznali. Koristite rečenice: Drago mi je da sam vas upoznao (ime osobe)… radujem se sledećem susretu ili nešto tome slično.

Onda se domognite telefona ili olovke i zapišite ime.

Izvor: Novi Magazin

Pogledajte još