Oprez: Počinje sezona alergija

U našem podneblju, oko 50 odsto slučajeva alergije vezano je za korovsku biljku ambroziju, jer ona ima najveću godišnju produkciju polena, izjavila je rukovodilac grupe za praćenje državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović, na konferenciji za novinare održanoj 10. aprila povodom Svetske nedelje alergije.

Podsećajući da je alergija reakcija organizma na supstance koje se nazivaju alergeni, među kojima je i polen, ona je rekla da sezona u kojoj su alergeni aktivni kod nas traje od 1. februara do 1. novembra.

Upravo to je i period u kome agencija, sa 16 stanica koje su uključene u državni monitoring, prati kretanje svih polena, koji mogu da se prenesu i na daljinu od preko 100 kilometara, rekla je Mirjana Mitrović i dodala da njihova merenja pomažu i lekarima da pacijente na vreme uključe u terapiju.

Sa terapijom treba početi sedam dana pre pojave prvih simptoma.
Kako sezona traje 280 dana, jer se polen biljaka u toku godine javlja u tri vremenska razdoblja, to znači da pacijenti moraju da popiju ogromne količine lekova, upozorio je prof. dr Branimir Nestorović sa Univerzitetske dečje klinike.

"Pored lekova, koji u svim slučajevima imaju i neželjena dejstva, u sezoni treba koristiti čak i pumpice, kapi za nos, pa se pacijenti pretvaraju u prave putujuće apoteke", rekao je on.

Ističući da je većina pacijenata senzibilisana na gotovo sve vrste polena, što znači da imaju probleme tokom gotovo cele godine, dr Nestorović je primetio da oni uključuju u lečenje različite metode alternativne medicine - od homeopatije do fitoterapije - jer one često nude vrlo efikasne načine da se neprijatni simptomi ublaže.

"Blagovremena i pravilna upotreba lekova protiv alergije na polen može da spreči pojavu simptoma", rekla je magistar farmacije Marija Krivačić i navela da je jedan od prirodnih načina da se pomogne pacijentima primena homeopatskih lekova.

Procena je da oko 30 do 40 odsto dece ima problem sa alergenima i ti lekovi su posebno pogodni za njih jer ih ne prate neželjena dejstva, rekla je ona povodom Svetske nedelje alergije, koja se obeležava od 8. do 14. aprila.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još