Nivo reka u Srbiji u porastu

Međutim, kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, nivo vode ne bi trebao da dostigne upozoravajući nivo.

Vodostaj na Savi kod Šapca se nalazi iznad granice vanredne odbrane od poplava, a kod Jamene i Sremske Mitrovice iznad granice redovne odbrane sa tendencijom stagnacije naredna tri dana.

Na Savi kod Beograda vodostaj se nalazi iznad granice redovne odbrane sa tendencijom manjeg porasta naredna četiri dana, navodi RHZO. Navodi se i da su na Tamišu kod Jaše Tomića, Sečnja i Pančeva vodostaji iznad granica redovne odbrane sa tendencijom manjeg opadanja.

Zbog povećanog vodostaja Save ugroženo je više kuća na području Gradiške, Srpca i Kozarske Dubice, u kojima su proglašene mere vanredne odbrane od poplava. Zbog izlivanja Save u gradiškim naseljima Gašnica, Vrbaška, Bistrica i Orahova onemogućen je prilaz do 37 kuća.  Na tom području radi se na utvrđivanju nasipa, a dva čamca su u stalnoj pripravnosti. Put Gradiška - Kozarska Dubica je prohodan, ali su pojedine deonice poplavljene, zbog čega se saobraćaj odvija otežano.

U opštini Srbac voda je došla do ulaza dvadeset kuća u Kobašu, Bajincima i Gaju, a na tom području dežuraju četiri čamca. Na području Kozarske Dubice vodostaj Save jutros je bio 889 centimetara, a reke Une 283 centimetra.

Zbog pojave podzemnih voda, u mestu Gradina otežan je prilaz do oko deset domaćinstava, ali ona nisu poplavljena.

Redovna odbrana od poplava uvedena je na području opštine Šamac
zbog porasta nivoa reke Save na 651 centimetar.

Zbog povećanog vodostaja Sava ne može da prihvati vode reke Bosne, koja se izlila na površini od oko 100 hektara nebranjenog poljoprivrednog zemljišta.

Na području Dervente Sava je poplavila oko 200 hektara zasejanih poljoprivrednih površina.

Vanredna odbrana od poplava u Vojvodini na snazi je još na 25 kilometara odbrambenih linija, na Savi kod Klenka i Hrtkovaca i na reci Zlatici, od Kikindskog kanala do državne granice, saopštilo je danas preduzeće Vode Vojvodine. Redovna odbrana od poplava sprovodi se na 670 kilometara odbrambenih linija, navodi se u saopštenju.

Vanredna odbrana od poplava na Tamišu kod Jaše Tomića, koja je bila na snazi tokom vikenda, od danas je ukinuta i na snazi je redovna odbrana.

Na Dunavu nizvodno od Bačke Palanke vodostaji će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava naredna četiri dana. Takođe, na celom toku Tise vodostaji iznad granica redovne odbrane sa tendencijom porasta naredna četiri dana.

Na Mlavi, Neri, Starom i Plovnom Begeju vodostaji se nalaze iznad granica redovne odbrane sa tendencijom manjeg opadanja, objavljeno je na internet stranici RHZO.

Vodostaji na Dunavu i Savi u Beogradu su u porastu, poplavljena je biciklistička staza kod Bare Venecija, u toku je zatvaranje prolaza kod Kule Nebojša, a preduzimaju se mere i na ulazu u Stenku, izjavio je prethodno danas tehnički direktor "Beograd voda" Vladimir Batalović.

Batalović, koji je rukovodilac odbrane od poplava, rekao je Tanjugu da je poplavljena biciklistička staza kod Bare Venecija, kao i kod Ade Ciganlije, zbog čega su biciklisti prinuđeni da voze kroz Karađorđevu ulicu.

On je istakao da je zatraženo i postavljanje 150 džakova na ulaz u Stenku, a da se upravo zatvara i prolaz ispod Kule Nebojše.

Za danas je zakazana sednica Republičkog štaba za vanredne situacija kojoj će predsedavati predsednik Vlade Srbije i komandant Republičkog štaba Ivica Dačić.

(Izvor: Beta, Tanjug)

Pogledajte još