Poslušali Putina: Rusi vraćaju pare

Godišnji prihodi Šuvalova procenjuju na više od 12 miliona dolara, piše list Vedomosti.

Rusko zakonodavstvo će doneti pogodne instrumente za čuvanje imovine, ali trenutno ih, kako je objasnio Šuvalov, nema.

Krajem 2012. je otkriveno da porodica Šuvalov ima of-šor kompaniju "Severin" na Britanskim Devičanskim Ostrvima i ona sada postepeno prenosi sredstva sa stranih računa u Rusiju, rekla su Vedomostima dva izvora iz okruženja Šuvalova, a to je potvrdio i njegov predstavnik.

Prema rečima sagovornika Vedomosti, potpredsednik vlade se odluči da novac sa stranih računa prebaci u Rusiju, u skladu sa odredbama predstojećeg zakona koji zabranjuje visokopozicioniranim službenicima da poseduju račun i imovinu (osim nekretnina) u inostranstvu. Predlog zakona je već usvojen u prvom čitanju.

Vrednost aktive koju Šuvalov vraća u Rusiju, ni sagovornici lista ni predstavnik nisu želeli da otkriju. Jedan od njih je samo napomenuo da su među aktivom i strane i ruske hartije od vrednosti.

Prema poslednjim objavljenim podacima za 2011. godinu, porodica Šuvalov je imala prihod od 374,6 miliona rubalja (12,5 miliona dolara). Od toga je sam Igor Šuvalov zaradio svega 9,6 miliona rubalja, a ostalo njegova supruga Olga na čije se ime vodi kompanija "Severin".

Po visini porodičnog prihoda za 2011. godinu, Šuvalovi su zauzeli drugo mesto među članovima vlade, iza vicepremijera Aleksandra Hloponina (488 miliona dolara). Ljudi bliski Šuvalovu smatraju da će i prihodi za 2012. biti "otprilike isti".

Hloponin, za razliku od Šuvalova, van granica Rusije ima samo nekretnine, rekao je predstavnik potpredsednika vlade, a prenose Vedomosti.

(Izvor: B92)

Pogledajte još