Život bez potomstva teže pada muškarcima?

Ovo otkriće predstavljeno je prošle nedelje na godišnjem sastanku britanskog sociološkog udruženja u Londonu, od strane Robina Hedlija sa britanskog Kil univerziteta.

Anketa u kojoj je učestvovalo 27 muškaraca i 81 žena koji nisu roditelji, je pokazala da je mala razlika u procentu žena i muškaraca koji su izjavili da žele decu. Međutim, polovina ispitanih muškaraca je rekla da su usamljeni zato što nisu roditelji, dok je tako odgovorila samo četvrtina ispitanih žena.

U poređenju sa ženama, ovi muškarci češće osećaju ljubomoru prema drugim roditeljima kao i tugu, ljutnju i depresiju jer nisu postali roditelji.

"Postoji malo istraživanja o tome koliko muškarci žele da postanu roditelji. Ova studija može dovesti u pitanje opšte prihvaćenu ideju da žene češće žele decu i da doživljavaju veće nemire i depresiju ukoliko se nisu ostvarile kao majke", izjavio je Hedli na izlaganju.

U jednoj oblasti ovog istraživanja žene su ipak "pobedile" muškarce, a to je krivica. Ni jedan od muškaraca koji je želeo decu, ali se nije ostvari u roditeljsvu, nije osećao krivicu zbog toga, u poređenju sa 16 odsto žena koje su odgovorile potvrdno.

U svojoj drugoj anketi koja je obuhvatila 125 osoba koji su već roditelj, Hedli je otkrio da žene koje priželjkuju još dece osećaju veći stepen ljutnje, depresije, krivice, izolacije i tuge što svoju želju ne mogu ostvariti, nego što je to slučaj kod muškaraca.

U studiji su učestvovale osobe koje se iz različitih razloga nisu ostvarile kao roditelji. Jedni su izabrali da ne žele decu, dok se drugi suočavaju sa neplodnošću ili sa problemima s poslom i finansijama.

Izvor: B92

Pogledajte još