BG: 32 bebe rođene van bolnice - u automobilu, kod kuće, u kolima Hitne pomoći

Prošle godine, 15. aprila, kada je proslavljan Vaskrs, lekari Hitne pomoći porodili su Marinu Šoškić iz Batajnice. Dečak se rodio tokom transporta u ambulantnim kolima, u trenutku kada je ekipa pokušavala da se parkira ispred Zemunske bolnice. Za Šoškiće je to bilo četvrto dete po redu i drugi sin, pišu "Novosti".

"Zbog hitnosti, jedan porođaj je lane obavljen i u DZ Mladenovac", kaže dr Jasna Ristić, rukovodilac Centra za statistiku u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Sve majke koje nisu na vreme stigle do bolnice, posle porođaja su hospitalizovane. Najveći broj žena se, ipak, porodio u GAK "Narodni front" i u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, ali i u KBC "Zvezdara" i "Zemun", "Dr Dragiša Mišović" i u vanbolničkom porodilištu pri DZ "Dr Đorđe Kovačević" u Lazarevcu. Odnedavno se bebe rađaju i u Specijalizovanoj ginekološkoj ordinaciji "Jevremova", koja je prvo privatno porodilište u našoj zemlji.

Babica u DZ "Mirijevo" Snežana Kostov ističe da je veoma važno da buduće majke odlaze u škole roditeljstva, koje organizuju skoro svi domovi zdravlja, kako bi naučile da prepoznaju kada je porođaj počeo.

"Na vežbama upravo i učimo kada je pravo vreme da krenu, da ne bi odlazile prerano i ležale u porodilištu, ali i da bismo im objasnili koji su znaci da je porođaj počeo. U inostranstvu je i porođaj kod kuće sasvim normalna pojava, a jedna trudnica koja je došla u Beograd iz Kanade ispričala mi je da tamo žene insistiraju da se porode u svom domu. Ipak, kod njih je sve to organizovano i žene imaju pomoć stručnih osoba, lekara i babice, a imaju i pokretne uređaje, ultrazvuk i ostalo što može da im zatreba, ako se porođaj iskomplikuje", kaže ona.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još