Grčka: Čuvari plantaže ranili 35 radnika koji su protestovali

Grčki mediji pišu da se napad dogodio juče popodne kada su strani radnici protestovali zahtevajući isplatu plata koje im grčki vlasnik plantaže duguje već više od šest meseci.

Kada su radnici prišli upravnoj zgradi plantaže, čuvari su ih sačekali u zasedi i zapucali s tri strane. Ranjenici su se previjali na zemlji, a one koji su bežali, čuvari su jurili po poljima jagoda i pucali u njih.

Dok je policija stigla, trojica naoružanih čuvara su pobegla. Ranjenici su u bolnici, petorica s teškim ranama.

Polugodišnji dug vlasnika plantaže koji je prošle noći uhapšen, iznosi 750-1.000 evra plate po radniku, odnosno ukupno između 150.000 i 200.000 evra za oko 200 angažovanih ljudi.

Nea Manolada, na severozapadu Peloponeza, naziva se i "grčkim carstvom jagoda" zbog velike proizvodnje tog voća. Izvozi se po povoljnim cenama zbog, kako kažu grčki mediji, "ropskog rada stranih radnika" što lokalne vlasti tolerišu, te u poslednjih više od pet godina nije završen ni jedan od 155 sudskih postupaka protiv vlasnika plantaža, piše atinski list "Elefterotipija".

Ne samo što rade ilegalno, danonoćno, loše plaćeni i uz oružanu prinudu, već im gazde od plate odbijaju "stanarinu" za grupni smeštaj u barakama kraj plastenika s jagodama.

Oružani napad na radnike osudila je grčka opoziciona levica, ali i socijalistički PASOK i DIMAR, koji učestvuju u vladajućoj koaliciji s desnicom na čelu, i zatražili "suprotstavljanje rasizmu".

Izvor: Beta

Pogledajte još