Kulinarske tajne: Zašto vam jelo ne uspeva!?

Ne mešate testeninu

Ako testeninu samo ubacite u vodu koja vri i kada izgleda kuvano samo je istresete u cediljku, ne radite dobro jer je testeninu tokom kuvanja potrebno promešati. Ukoliko to preskočite, obrok bi mogao da se pretvori u lepljivu smesu.

Ne čitate recept

Vrlo često se događa da počnemo da kuvamo pre nego što pročitamo recept do kraja. Međutim, neka malo komplikovanija jela zahtevaju dobru pripremu. Kada ne planirate, u kuhinji često nastaje haos, a događa se i da se jedno jelo ohladi dok se drugo još uvek kuva. Zato pažljivo pročitajte recept, pripremite sastojke i napravite dobar plan.

Pečete hladno meso

Pre nego što meso stavite da se peče, obavezno ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, a to se posebno odnosi na velike komade. Ovaj trik se često ne navodi u receptima jer se podrazumeva da ga znate. Međutim, ako preskočite ovaj korak, meso se neće ravnomerno ispeći.

Neravnomerno naseckano povrće

Ako ste isekli povrće u nekoliko različitih veličina, ono neće moći ravnomerno da se kuva ili peče. Zato odlučite da li želite veće ili manje parčiće i iseckajte ga ravnomerno, na kockice, kružiće ili štapiće. Pored toga što će biti lepo skuvano, jelo će i bolje izgledati.

Ne koristite šerpe i tiganje u pravoj veličini

Ovo je jedna od najčešćih grešaka u kuhinji. Iako vam se možda čini da je lakše oprati manji tiganj, korišćenje premalih posuda za kuvanje može da upropasti ceo obrok.
Osnovno pravilo je: što je posuda u kojoj kuvate veća, jelo će ispasti bolje!

Sve kuvate na najvećoj temperature

Hrana se po pravilu kuva na niskoj ili srednje jakoj temperaturi, a najjača temperatura koristi se samo u posebnim slučajevima. Zato najveću temperaturu treba koristiti samo kada želite nešto kratko da propržite.

Jedete meso čim ga izvadite iz rerne

Pečena piletina ili šnicle pečene u rerni izgledaju primamljivo, ali ih ne bi trebalo odmah servirati. Ako meso isečete odmah po vađenju iz rerne, iscureće svi njegovi sokovi i ono će biti suvo. Zato ga nakon pečenja i pre posluživanja obavezno ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Izvor: KURIR

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.