Fejt: Sever Kosova je u rukama ekstremista

LONDON, 14. maj 2009. (FoNet) - Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt izjavio je u intervjuu za BBC da je jedan od najvećih izazova za vladu u Prištini, i za njega kao funkcionera koji je zadužen da joj pomogne, pitanje severnog dela Kosova i sprečavanje de fakto podele teritorije.

Prva stvar je da nasilje bude okončano. Neprihvatljivo je da pripadnici KFOR i Euleksa svakog dana budu na meti kamenica, pa i ručnih bombi. To bi lako moglo da eskalira i zato bismo svi - pri tome apelujem i na Beograd - morali da učinimo sve da to nasilje bude okončano, naglasio je Fejt.

Takođe moramo da vodimo računa da ne bude provokacija sa albanske strane. Dakle, potrebno je uravnoteženo rešenje, čiji je osnovni element pravo na povratak svih i Srba i Albanaca. Verujemo je takvo rešenje moguće uz malo dobre volje svih zainteresovanih strana, ocenio je on.

Fejt navodi da bi i Beograd mogao da odigra značajnu ulogu u, kako se izrazio, "stabilizaciji stanja na severu Kosova".

"Sever je u rukama ekstremista. Tamo vlada bezakonje koje mora da bude rešeno; ne možemo više da ignorišemo tu crnu rupu u srcu Evrope", naglasio je on.

Prihvatam, dodao je, da Beograd nije stvorio takvu situaciju, ali postoje veze - kako u smislu materijalnih resursa, tako i u smislu političkih veza.

Piter Fejt tvrdi da je, u nešto više od godinu dana od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, postignut "izvestan napredak" u izgradnji institucija, ali da je mnogo toga još ostalo da se uradi.

Po njegovoj oceni, najveći izazov pred vladom u Prištini je da uspostavi dobre odnose sa Srbima - što je, kako kaže, ujedno i formula za stabilizaciju čitavog regiona, i njegovu eventualnu integraciju u Evropsku uniju.

Fejt kaže da ni Beograd ni Priština neće moći da ostvare svoje evropske ambicije pre nego što reše međusobne odnose.

"Ja ne dodajem neki novi uslov za ulazak u Evropsku uniju; za Srbiju postoji jedan uslov, čega je ona i sama svesna - a to je saradnja sa Haškim sudom. Međutim, uspostavljanje regionalne saradnje je element koji bi trebalo da pomogne zemljama koje žele da se učlane u Evropsku uniju."

Dakle, ne kažem da Beograd treba da prizna nezavisnost Kosova, već da mora da postoji barem minimalna saradnja dve strane po pitanjima kao što su carine i trgovina, a tu je i potreba da se izvrši popis stanovništva i u Srbiji i na Kosovu.

Ako se ne ostvari barem takva minimalna saradnja - a tu i Priština treba da uradi više - proces evrointegracije čitavog regiona biče mnogo sporiji i komplikovaniji", rekao je na kraju razgovora za BBC Piter Fejt.

Pogledajte još