Dani Sarajeva

Da ratovi i granice ne mogu pokidati veze između dva grada pokazuje festival Dani Sarajeva u Beogradu koji se treću godinu zaredom održava u Beogradu. Festival je uvek tokom maja, kao znak sećanja na početak četvorogodišnje opsade Sarajeva. Ove godine Dani Sarajeva traju od 14. do 17. maja.

Ideja Festivala je da se na najbolji način očuvaju veze između dva grada, a to je - predstavljanjem kulturnih dešavanja.
Tako će Beograđani moći da upoznaju savremenu muzičku, kulturnu i društvenu scenu Sarajeva, kroz pozorišne predstave, projekcije filmova, panel diskusije, muzički program, info štandove i izložbu fotografija.

Pozorišna scena Sarajeva biće predstavljena kroz predstave tri pozorišta, Narodnog, Pozorišta mladih i Sarajevskog ratnog teatra, predstavama “Vremenski tunel”, „Mortal Kombajn“, “Budućnost je u jajima” i “Zvijer na mjesecu”.

Mortal Kombajn
Imali smo priliku da upoznamo pozorišnu scenu Sarajeva u predstavi „Mortal Kombajn“ u izvođenju tamošnjeg narodnog pozorišta. Režirao je Dino Mustafić, a rađena je prema tekstu mladog poljskog pisca Pavela Sale. Govori o sudbini generacija koje ne mogu da pronađu svoj put u vrtlogu tranzicije koji ih je iznenada zahvatio. Predstava dočarava ovu vrstu neprilagođenosti novonastalom trenutku fokusirajući se na posustajanje porodice kao okosnice društva. Osim porodice na meti je nestanak moralnih normi. Sve to je prožeto paradigmom video igrice po kojoj predstava nosi naziv, a koja se uklapa u milje naših života u prethodnih dvadesetak godina. Provokativno, sa puno dramatike i umerenom dozom humora oslikani su pomenuti problemi.
Zadovoljna publika nagradila je izvođače petominutnim aplauzom.

Filmski deo programa festivala osmišljen je da popularizuje dokumentarne filmove nagrađene na Sarajevskom filmskom festivalu (SFF), gde su neki od učesnika bili Džeremi Ajrons, Majkl Mur, Žilijet Binoš i Nik Kejv, kao i pojedina ostvarenja nezavisnih filmskih produkcija.

Sloboda molim
Umetnici, novinari, političari, predstavnici gradskih vlasti Beograda i Sarajeva biće učesnici tri javne panel diskusije pod nazivom “Sloboda molim!”, koje bi trebalo da budu osnov za buduću saradnju mladih dveju država. Teme ovih diskusija biće sloboda kretanja i bezvizni režim, sloboda medija i izražavanja, i sloboda udruživanja i opredeljivanja.

Osnova muzičkog predstavljanja je zajednički nastup beogradskih i sarajevskih DJ-eva, svirke najpoznatijih sarajevskih rok bendova i redovnih učesnika festivala Jazz Fest Sarajevo.

Da se sve ne bi završilo na kulturnoj razmeni, organizatori su priredili izložbu radova talentovanih sarajevskih fotografa po izboru Tarika Samaraha, kako bi posetiocima približili izgled današnjeg Sarajeva.

Dani Sarajeva u Beogradu predstavljaju izuzetnu priliku da se podsetite na Sarajevo ako ste ga poznavali, proverite šta se promenilo i ponovo ga otkrijete ili da po prvi put zavirite u kulturu i tokove glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Organizator manifestacije je Inicijativa mladih za ljudska prava, uz podršku Skupština grada Beograda i Sarajeva.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još