Oslo u deficitu sa smećem

Međutim, kako se radi o sredini koja je ekološki vrlo osvešćena, pa se veliki deo smeća zapravo preradi, taj je grad počeo da "pati" od nestašice glavnoga izvora energije, piše Index.hr.
Smeće su počeli da uvoze iz Engleske, Irske i Švedske. "Voleo bih da uvozim i iz SAD-a.

Transport morem je jeftin", rekao je šef jednog takvog pogona za preradu smeća Pal Mikelsen Njujork Tajmsu.

Isti problem mori i neke druge zemlje i gradove Severne Evrope, koji su poslednjih godina toplotnu energiju počeli da proizvode spaljivanjem smeća. "U toj se regiji godišnje proizvede samo 150 miliona tona otpada, što je mnogo malo da zadovolji apetite svih postrojenja koja tako proizvode toplotu. Potrebno je više od 700 miliona tona, a Švedska gradi još takvih postrojenja, kao i Austrija, Nemačka...", rekao je Mikelsen. Stokholm je čak uverio neke norveške preduzetnike da smeće prodaju Švedskoj, tako da mnogobrojni kamioni i brodovi s otpadom putuju tamo.

S obzirom na to da je Norveška jedan od deset najvećih izvoznika nafte i plina, ima ogromne rezerve uglja i vrlo razgranatu mrežu hidroelektrana, činjenica da se greje na smeće nekima je potpuno bizarna. Međutim, Mikelsen objašnjava da je spaljivanje smeća "igra obnovljivom energijom, kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva".

Iako u Evropi neka područja grcaju u smeću, poput Napulja, Oslo ipak ne prihvata bilo kakav otpad. Radije uzima "čišće i sigurnije" englesko smeće, piše portal Index.hr.

Izvor: ALO, Index.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.