Borba protiv grinja i polena počinje u kući

Alergični na polen, koji je s dolaskom proleća ispunio vazduh, moraju se čuvati alergena i u vlastitoj kući, jer sićišna zrnca nađu put i do zatvorenih prostorija. Za one koji su alergični na kućnu prašinu (odnosno grinje), plesan ili kućne ljubimce (najčešće mačke, pse i ptice), sezona alergija se nikad ne završava.

Borba protiv svih spomenutih alergena počinje kod kuće. Ako vi ili netko od ukućana često kijate ili kašljete, nos vam curi ili je dugotrajno zapušen, suze vam oči ili otežano dišete, to su simptomi alergije.

Alergene koji se šire vazduhom, skupljajući se na okolnim površinama nemoguće je izbeći, ali se njihova količina u stambenom prostoru može znatno smanjiti. To ne znači život "pod staklenim zvonom" već održavanje čistoće doma na tačno određen način. Uvek imajte na umu da prevencija treba biti trajna i svakodnevna, pa je najbolje stvoriti rutinu čišćenja.

Razvite rutinu svakodnevnog usisavanja i brisanja prašine. Svaki put kada spolja uđete u kuću, presvucite se u kućnu odeću i po mogućstvu istuširajte se kako biste uklonili zaostali polen. Preporučuje se i često pranje kose, posebno pre spavanja. Još jedno od pravila je da odeću ne sušite napolju.

Polen je sezonska muka, ali alergija na kućnu prašinu traje 365 dana na godinu.

Preosetljivost na prašinu ne znači da vam je kuća prljava , i da je to uzrok alergije. Naime, prašina se prirodno stvara kao mešavina raznovrsnih stvari koje nas okružuju, a najčešći alergeni među njima su grinje, plesni i "perut", odnosno ljuskice kože kućnih ljubimaca.

Posebno je teško ukloniti grinje, jer te mikroskopski sitne životinjice žive u jastucima, dušecima, tapaciranom nameštaju, a lako se razmnožavaju na toplim i vlažnim mestima, pa održavanje temperature ispod 22 stepena Celzijusa u kući može smanjiti njihovo razmnožavanje čak i do 50 odsto.

Najvažnije je grinje "proterati" iz kreveta. Redovno menjajte i perite posteljinu na minimum 60 stepeni, a, trajnije rešenje bi bila kupovina antialergijskog dušeka i posteljine. Najbolje je da podovi i zidovi kuće budu "goli", a iz prostora treba što je moguće više ukloniti skupljače prašine poput teškoh zavesa, sitnih figurica, plišanih igračaka, goblena, knjiga...

Grinje u plišanoj igrački možete "uništiti" tako što ćete je staviti u plastičnu kesu pa u zamrzivač tokom jednog dana, ali taj postupak treba često ponavljati.

Alergije mogu izazvati i plesni koje se razmnožavaju u vlažnim i mračnim prostorijama poput podruma, ali i u kupatilu i kuhinji.Plesan se stvara u tapetama, starim dušecima, sobnim biljkama. Redovno čistite i provetravajte prostorije, održavajte povoljnu vlažnost vazduha i potrudite se da vam slavine i instalacija budu uvek ispravne.

Kad je reč o kućnim ljubimcima, problem nije životinjska dlaka, već ljuskice kože i telesne izlučevine dlakavih životinja, a među uzročnicima alergija su i perije i ptičiji izmet.

Ukoliko patite od alergija najbolje je da kućni ljubimac ne bude u stanu. Istraživanja su pokazala da je u proseku potrebno čak 20 nedelja kako bi se količina alergena prouzrokovana kućnim ljubimcima smanjila. Ukoliko ipak ne možete bez ljubimca, onda svakodnevno i temeljno čistite stan, ljubimca često perite i držite ga podalje od spavaće sobe.

Kada su uređaji za održavanje čistoće i vazduha u pitanju poput usisivača i klima uređaja redovno održavanje i čistite filtere kako bi sačuvali ili barem malo poboljšali stanje kada su alergije u pitanju.

Izvor: B92

Pogledajte još