Bezobrazno dobar doživljaj

Piter Ilić, poznati ugostitelj u Londonu, je naše gore list. Godine 1984. otvara prvi restoran u kome gosti sami odlučuju koliko će platiti svoj obrok. I na zadovoljstvo svoje i gostiju - ne propada. Jer, kvalitet i način pripremljenih namirnica je naplaćen takvim cenama da je njegovo i zadovoljstvo gostiju bilo na visokom nivou. A takav je i svaki detalj u restoranima ovog čoveka. Sada i u Beogradu postoji lokal koji pripada grupi ovih londonskih restorana. 

"Little bay" se nalazi u blizini Narodnog pozorišta. Zbog tog položaja i magičnog enterijera imate utisak da ste u scenografiji za operu. Prijatan ambijent je ispunjen tonovima ozbiljne muzike koji otvaraju apetit i umiruju telo i dušu. Iako ste se iznenadili izgledom restorana i ljubaznošću osoblja, najprijatnije iznenađenje tek sledi. 

Vladimir Radović, dugogodišnji šef londonskih restorana, svojim povratkom u Beograd je oraspoložio sve hedoniste i one koji prepoznaju kvalitet. Moderna evropska kuhinja, na meniju koji je kreirao naš najbolji kuvar u svetu jeste kuhinja koju do tančina poznaje šef Vladimir. Radeći kod mnogih vrhunskih kuvara, među kojima je i Pol Meret u "Grin hausu" (Green House), naučio je da bez svežih namirnica, velike ljubavi i pozitivne energije - nema dobrog jela. Ovaj talentovani, nasmejani i opušteni kuvar je vrhunski profesionalac. U njegovoj kuhinji preovlađuje rad, red, disciplina, smeh, mašta i pesma. Nismo, u početku, verovali da sve te stvari idu zajedno i da se kao produkt dobija nezaboravna "priča" u tanjiru. Na našem tanjiru se našlo: tart od praziluka, parmezana i dimljene slanine sa "oven dry" čeri paradajzom; dimljene butkice i "foie gras" terin, remulada od celera; filet lososa, mladi grašak i krem sir "bavarois"; rostirane pačje grudi i noge; blinji od krompira i sos od đumbira i meda. Za desert smo pojeli fondat od čokolade sa kapučino sladoledom… 

Mnogo sati kasnije, u našim ustima je još uvek preovladavao i neki zavodljiv ukus. Nismo otkrili šta nas je od svega što smo probali očaralo. Ali smo saznali ko je po nama najbolji kuvar Beograda. Ovaj šef ne želi veliku karijeru, ali očekuje zadovoljne goste. Očekivanja stoprocentno spadaju u "zonu lako ostvarljivih", jer ovakav kvalitet je lako prepoznatljiv !

Pogledajte još