Humani maturanti: Umesto za garderobu, novac daju u humanitarne svrhe

Tako su maturanti pirotske Gimnazije rešili da novac namenjen kupovini skupih maturskih haljina i odela odvoje na poseban račun i uplate najugroženijim mladim Piroćancima za operacije i lekove.

Oko 150 maturanata na matursko veče otići će obučeni u majice sa natpisom "Tvojih pet minuta - nečiji ceo život", kako su nazvali akciju.

Odeljenje IV/3 birotehničkog smera Ekonomsko-trgovinske škole "Vuk Karadžić" iz Stare Pazove odlučilo je da za proslavu mature ne kupuje novi odeću već da taj novac doniraju akciji "Bitka za bebe”.

Procenili su da bi garderoba koju bi za tu priliku kupili verovatno obukli samo tada i nikad više, pa su odlučili da je korisnije da pomognu najmlađima jer su oni budućnost ove zemlje i na njima svet ostaje, preneli su mediji.

Maturanti Trinaeste beogradske gimnazije odlučili su na originalan način da obeleže poslednji dan srednjoškolskog obrazovanja i to tako što će noć između petka i subote provesti u školskoj biblioteci.

Manifestacija "Noć u biblioteci" počeće u petak u 19.15 časova i trajaće do pet časova u subotu ujutru, rekao je direktor gimnazije Bojan Vučković i naveo da je ovo prva generacija đaka koja se odlučila da ovako proslavi kraj dosadašnjeg školovanja. Tokom "noći u biblioteci" učenici pesnici čitaće poeziju, učenici muzičari će izvoditi muzički program "Od Baha do Bitlsa", sledi "Jutro sa Sartrom", a u pet sati odlazak kući na spavanje.

Maturanti ove gimnazije sutra će u dvorištu slaviti i uz trubače, a za nekoliko dana očekuje ih proslava u Metropolu, po ceni od oko 6.500 dinara.

Maturanti trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola raspuštaju se 24. maja, kada i đaci osmog razreda. Za osmake su maturske večeri rezervisane samo u školi.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još