Velika Britanija: Zabranjen abortus bipolarnim ženama

Žene sa bipolarnim poremećajem u Velikoj Britaniji neće moći same da odluče da prekinu trudnoću i svoju odluku sprovedu u delo. U Londonu se, naime, trenutno vodi sudski proces tokom kojeg bi trebalo da bude odlučeno da li trudnica koja ima bipolarni poremećaj ima mentalni kapacitet da zatraži abortus ili ne, prenosi BBC.

Žena (37) čije ime nije saopšteno, je u 23. nedelji trudnoće koja je inače bila planirana. Ona je navodno zatražila da prekine trudnoću pošto je prestala da uzima lekove za tretiranje mentalne bolesti. Lekari, međutim, smatraju da ona nije dovoljno prisebna da odlučuje o sebi i svojoj bebi, pa sud treba da “preseče” šta činiti dalje, odnosno da li joj treba dozvoliti abortus ili ne.

Žena je ranije rekla da veruje da će se ubiti ako bude primorana da rodi dete. Sudija je saslušao psihijatra koji leči ženu, kao i advokata supruga žene i njenu majku. Psihijatar je kazao da je 100 odsto siguran da ona ne može da donosi odluku o prekidu trudnoće. Bipolarni poremećaj, koji pogađa sve više ljudi, jeste vid manične depresije koji podrazumeva nagle promene raspoloženja, od preterane ushićenosti do potpune ucveljenosti.

Ovaj poremećaj prati povećani rizik da će osoba izvršiti samoubistvo ili zloupotrebljavati psihoaktivne supstance. Nedavno je zbog ove bolesti slavna glumica Ketrin Zita Džons otišla na lečenje u jednu zdravstvenu ustanovu.

Izvor: Kurir