Vučić za ukidanje pretplate, Dinkić tvrdi da nema novca

Kako navodi dnevni list "Danas", ovo pitanje dovodi do Vučićevog neslaganja sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.

"TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati", objavio je juče Aleksandar Vučić na svom nalogu na Tviteru i Fejsbuku.

Kako navodi "Danas", za finansiranje RTS-a određeno je da će biti potrebno godišnje iz budžeta izdvajati 60 miliona evra, dok je za RTV utvrđena cifra od 20 miliona evra.

Međutim, "Danas" saznaje da u ovom trenutku nema dovoljno sredstava za javne servise u budžetu, zbog čega se razmišljalo da se odustane od te ideje i zadrži RTV pretplata u nekom obliku.

"Danas" piše i da mu je u Vladi Srbije potvrđeno da su sredstva u budžetu ograničena i da nema prostora za izdvajanje novca za javne servise. Takođe, kako ističu, tokom jučerašnjeg dana u Ministarstvu finansija niti od ministra Mlađana Dinkića nisu mogli da dobiju odgovor da li je moguće i koliko izdvojiti novca iz budžeta za javni servis.

Izvori "Danasa" u RTS kažu da zbog drastičnog pada naplativosti pretplate Vlada Srbije ovoj medijskoj kući već tri meseca uplaćuje pomoć u iznosu od 1,8 miliona evra mesečno.

Neslaganje ministra finansija Mlađana Dinkića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića po ovom pitanju, inače, nije prvo razmimoilaženje u mišljenjima.

Takođe, Dinkić je nedavno najavio takozvani "porez za bogataše", odnosno dodatni porez na drugu nekretninu, ali se od toga već sledećeg dana iznenada odustalo.

List podseća i da je Aleksandar Vučić pre neki dan u intervju za NIN rekao da je "ekonomija njegova noćna mora".

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još