Kina: Majka tvrdi da joj je beba ispala u toalet

List "Dušikuaibao" piše da je policija postala sumnjičava kada je pronašla igračke i krvavi toalet papir u iznajmljenoj sobi 22-godišnje žene u zgradi na istoku Kine u kojoj je beba u subotu pronađena.

Žena, čije ime mediji nisu objavili, priznala je policiji šta je uradila tek posle lekarskog pregleda.

Ona je policiji ispričala da nije imala novac za abortus i da je u tajnosti rodila dete u subotu posle podne u toaletu. Žena tvrdi da je pokušala da uhvati bebu, ali da je ona upala u toalet šolju i otišla u kanalizacionu cev. Uzbunu kod gazdarice je digla tek kada nije uspela sama da izvuče dete, navode kineski mediji.

(old_image)
Foto: Beta, AP

Video snimak spasavanja bebe broj 59, koja ja je tako prozvana po broju inkubatora u kome se nalazi u bolnici, prikazan je na kineskim vestima i sajtovima u ponedeljak uveče, a kasnije je preuzet širom sveta, izazvavši istovremeno zgražavanje i samilost prema novorođenčetu.

Posle majčinog navodnog priznanja nije jasno da li je ona nameravala da napusti bebu, zato što je rekla da je bila očajna i nije znala šta da radi, prenosi AP.

Kineski mediji javljaju da je majka završila srednju škollu i radi u restoranu u gradu Djinhua. Ona je ispričala da je ostala u drugom stanju posle noći koju je provela sa čovekom koji kasnije nije hteo da preuzme nikakvu odgovornost. Žena nije rekla roditeljima da je trudna i kaže da je htela da odgaji dete, ali da nije znala kako.

Vatrogasci su pozvani u stambenu gradu da izvade bebu koja je bila zarobljena u kanalizacionoj cevi odmah ispod "čučavca" u jednom od javnih kupatila u zgradi.
Beba teška 2,8 kilograma imala je slab puls i samo manje ogrebotine na glavi ekstremitetima. Placenta je još bila prikačena za nju.

Vest o ovom slučaju naišla je na užasavanje i žaljenje blogera koji su pretpostavili da su roditelji bacili bebu u toalet. Mnogi ljudi su došli u bolnicu i doneli pelene, odeću za bebu, mleko u prahu, a neki su se nudili i da usvoje dete.

"Dušikuaibao" piše da je majka prisustvovala čitavoj operaciji spasavanja i da je izrazila zabrinutost za dete, ali da u početku nije bila sumnjiva policiji.

Kineska policija je u prvom trenutku rekla da slučaj vodi kao pokušaj ubistva, ali nije jasno da li će majka biti optužena. Lokalna policija je odbila da komentariše, uz obrazloženje da je istraga u toku.

(old_image)
Foto: Beta, AP

Vlasnica zgrade u kojoj je beba pronađena tvrdi da nije bilo tragova porođaja u kupatilu i da joj nije poznato da je neka od njenih stanarki bila trudna. Bebina majka je policiji ispričla da je očistila toalet posle porođaja, a da je krila trudnoću tako što je nosila široku odeću i vezivala stomak.

Neželjene trudnoće u Kini su u porastu zbog nepostojanja seksualnog obrazovanja i sve opuštenijeg stava prema seksu. Mladići i devojke često praktikuju seks bez zaštite i abortusi su sve uobičajeniji.

Sociolog Li Jine kaže da više od 70 odsto mladih Kineza upražnjava seks pre braka, ali da kineske škole izbegavaju seksualno obrazovanje i predavanja o kontracepciji zato što nastavnici ne žele da se misli da odobravaju seksualne odnose pre braka.

"Javnost je podeljena oko toga da li je ubistvo kada ubijete ili napustite novorođenče"
, kaže Li.

Izvor: BLIC

Pogledajte još