Crnogorci u strahu: Smrtonosni korona virus stiže sa turistima?

Mina Brajović, šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, naglasila je da trenutne procene SZO pokazuju da je rizik od MERS virusa u Crnoj Gori mali, bar za sada. "Vijesti".

“Ukoliko se pojave simptomi karakteristični za ovaj virus, a naročito ukoliko se radi o osobi sa oslabljenim imunim sistemom, i/ili koja se nedavno vratila iz neke od zemalja Bliskog istoka, neophodno je da se bez odlaganja obrati svom izabranom lekaru”, upozorila je Brajović.

Ona je napomenula da je preporučen pojačan epidemiološki nadzor nad nejasnim slučajevima ozbiljne akutne respiratorne infekcije.

Budući da nije poznato kako dolazi do infekcije i kako se virus prenosi, Brajović kaže da nije moguće dati precizne i konkretne savete građanima kako da spreče eventualnu infekciju MERS virusom.

“Ono sto svakako treba praktikovati jeste izbegavanje bliskog kontakta, kada je to moguće, sa osobama koje imaju simptome oboljenja (kašalj, kijanje) i da vode računa o higijeni ruku. Takođe, radi predostrožnosti, bilo bi poželjno da građani izbegavaju nekuvano ili nedovoljno termički obrađeno meso, neoprano voće ili povrće”, kazala je ona.

Brajović je ponovila da je situacija sa “novim virusom”, nazvanim MERS, zabrinjavajuća jer se o njemu malo zna, ne može se sa sigurnošću utvrditi gde mu je stanište, kako dolazi do infekcije i kako se prenosi.

“Nemamo odgovor na pitanje da li se prenosi respiratornim putem ili kontaktom kao ni kakva je klinička slika toka razvoja bolesti. Ono što situaciju dodatno usložnjava jeste da su slučajevi prenošenja virusa sa čoveka na čoveka potvrđeni i to u zdravstvenim ustanovama i porodičnom okruženju. Kako sada stvari stoje, ne postoji efikasan način lečenja oboljenja izazvanog ovim virusom, niti vakcina”, istakla je ona za "Vijesti".

Od tog virusa je do sada umrlo 30 osoba u svetu, a laboratorijski je potvrđen u 53 slučaja.

Dominantno je reč o osobama koje su boravile u nekoj od država arapskog poluostrva i starije su dobi.

“SZO je dobila izveštaje o laboratorijski potvrđenim slučajevima, ne samo iz zemalja Bliskog istoka, već i iz Francuske, Nemačke i Velike Britanije”, kazala je Brajović, napominjući da je SZO prvi izveštaj o tom oboljenju dobila u septembru 2012. godine.

U toku subote i nedjelje, SZO su prijavljena tri nova slučaja obolijevanja u Italiji.

Simptomi su groznica, kašljanje, gubitak daha...

Brajović naglašava da, iako ima sličnosti sa SARS virusom, sa kojim ga često upoređuju stručnjaci, među njima postoje značajne razlike.

“SARS virus se mnogo lakše i brže prenosio sa čoveka na čoveka, za razliku od MERS virusa”, kazala je Brajović.

Uobičajeni simptomi kod osoba oboljelih od MERS-a su teška respiratorna oboljenja praćena groznicom, kašljanjem, gubitkom daha i poteškoćama u disanju.

Većina pacijenata obolela je od upale pluća, dok je značajan broj imao gastrointestinalne tegobe, uključujući dijareju, a u pojedinim slučajevima došlo je i do otkazivanja bubrega. Skoro kod polovine obolelih zabeležen je smrtni ishod.

(Izvor: Vijesti - Dražen Đurašković)

Pogledajte još