Prajd po treći put u Splitu

0

Grad Split danas je i službeno odobrio korišćenje javnih površina za treći Prajd koji će 8. juna biti održan kretanjem povorke LGBT osoba i gradjana koji ih podržavaju ulicama grada do Rive, ozvaničili su danas organizatori.

Moto ovogodišnje Parade ponosa je “Potpuna ravnopravnost”, a cilj je promocija ravnopravnosti i jednake zaštite porodica LGBT osoba, kakvu uživaju i heteroseksualni parovi, odnosno hetereoseksualne porodice.

U paradi će među učesnicima biti i novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, potvrdila je Sanja Juras iz “Kontre”, prenosi Hina.

Organizatori splitske gej parade su udruženja “Kontra”, “Iskorak” i “Rišpet” koje će, za razliku od prošle, ove godine od grada Splita dobiti pozornicu na Rivi.

Osim toga, grad bi na insistiranje organizatora, u subotu tokom parade na trgu Pjaca trebalo da postavi i zastavu duginih boja -najrasprostranjeniji simbol LGBT zajednice.

Predstavnica splitske policije Antonela Lolić navela je da će ove godine, u poredjenju sa prošlom kada ih je bilo 900, manji broj policajaca osiguravati paradu, delimično i zbog činjenice što u zoni osiguranja nije bilo nereda.

“Naša policijska uprava prijavu za javno okupljanje od organizatora je primila u martu”, precizirala je Lolić i dodala da će, prema zakonu, policija učiniti sve da se taj skup neometano i održi.

Naredne godine LGBT zajednica u Hrvatskoj obeležava 25 godina.

Izvor: blic.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.