Lider Al Kaide: Sirijci ujedinite se

On je rekao da je plan SAD da se uspostave "savezničke države" u Siriji s ciljem da se zaštiti bezbednost Izraela.

Zavahiri je istovremeno rekao da je jedini način da se reši palestinsko pitanje jeste kroz islamski džihad (sveti rat), objavljeno je 22-tominutnoj poruci postavljenoj islamističkom sajtu Al Ansar povodom obeležavanja 65 godina od osnivanja Izraela.

"Lavovi Levanta (Sirije i Istočnog Mediterana), ujedinite se oko ovog časnog cilja i izdignite se iznad sektaških pripadnosti. Amerika, njeni agenti i saveznici žele da vam uzmu krv i krv vaše dece i žena da bi srušili kriminalni baatistički režim (Baath partija), a onda uspostavili vladu lojalnu njima i zaštiti bezbednost Izraela", rekao je Zavahiri.

Snimak je postavljen na islamistički sajt dan pošto su sirijske vladine snage, uz podršku boraca Hezbolaha, preuzeli od sirijskih pobunjenika potpuno kontrolu nad strateškim gradom Kusair, prenela je agencija Rojters.

Front al-Nusra, sirijska grupa džihadista koja se bori na strani snaga sirijske opozicije protiv režima predsednika Bašara al-Asada, deo je mreže Al Kaide i bori za islamsku državu u Siriji.

U aprilu lidera Al-Nusra fronta Abu Mohamed al-Džavlani obećao je vernost Zavahiriju, podseća AFP.

Izvor: b92

Pogledajte još