Erdogan:Šta demonstranti očekuju, da mi kleknemo pred njima?

"Pozivam ih da se povuku iz parka i molim ih kao premijer", rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne poslaničke grupe njegove Partije pravde i razvoja.

Prema njegovim rečima turska ekonomija je ugrožena zbog celokupne situacije u zemlji i postojanja "namera da naruši imidž Turske kao deo sistematskog plana", prenela je agencija Rojters.

Na stotine specijalaca jutros se slilo na Trg Taksim u Instanbulu i uz upotrebu vodenih topova i suzavca, rasterali demonstrante, pošto su sličnu akciju noćas sproveli u ulici Tunali Hilmi u Ankari, javljaju svetske agencije.

Policija je ispalila suzavac i upotrebila gumene metke što je nateralo mnoge da pobegnu sa Trga u obližnji Gezi parka, gde su demonstraniti tokom noći kampovali.

Nekoliko aktivista su uzvratili raketama za vatromet, protivpožarnim bombama i kamenjem po policijskim vodenim topovima.

Tokom noći turska policija upotrebila je suzavac i u Ankari da bi rasterali nekoliko stotina demonstranata koji su i dalje u protestu.

Policija za razbijanje demonstracija preplavila je ulicu Tunali Hilmi, pa su vlasnici restorana bili primorani da zatvore objekte.

Turski premijer je opravdao današnju akciju policije kao potez koji je trebalo da speči vandalizam.

- Šta demonstranti očekuju, da mi kleknemo pred njima? - zapitao se Erdogan u obraćanju parlamentarcima gde je često bio prekidan aplauzom, navodi BBC.

Tokom 12 dana protesta u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Adanu i Gaziantepu život su izgubila tri mlada demonstranta i jedan policajac.

"Troje mladih i jedan policajac su izgubili svoje živote u ovim događajima",
rekao je premijer u obraćanju poslanicama, dodaje AFP.

Turska nacionalna sindikata lekara saopštio je da je u protestima troje ljudi izgubilo život i da je 4.947 zatražio lečenje u bolnicama i dobrovoljnim ordinacijama zbog povreda od posekotina do disajnih tegoba od udisanja suzavca.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još