I penis stari: Smanjuje se, krivi, teže se "razbuđuje"

Funkcija

Nivo testosterona pada iznad 40. godine prosečno 0,3 posto godišnje. Nizak nivo testosterona deluje na niz faktora, utiče i na opšte polno ponašanje i seksualni apetit, kao i na samu funkciju penisa. Što su muškarci stariji, treba im više stimulacije da bi se uzbudili i postigli erekciju, ali i orgazam i drugu erekciju. Kako je penis mišić, tonus mu može popustiti s godinama i otežati postizanje kvalitetne erekcije, a posledica može biti i erektilna disfunkcija ili impotencija. I mišići mokraćnog mehura mogu da oslabe pa je oslabljen i mokraćni mlaz.

Veličina

Od 17. do 22. godine penis doseže svoju normalnu veličinu, a izlaskom iz puberteta prestaje da raste. Penis se skraćuje tokom godina, ali te promene nisu toliko drastične i reč je o ne više od tri centimetra. Često je uzrok taloženje neelastičnog kolagena unutar omotača koji okružuje dve komore corpora cavernosa, kao i taloženje masnih naslaga unutar arterije penisa što dovodi do oslabljenog protoka krvi zbog začepljenja krvnih žila.

Izgled

Glavić penisa može da igubi bledoružičastu boju. Zbog neravnomernog nakupljanja tkiva kod nekih muškaraca, penis se tokom godina krivi. Treba znati i da se tzv. Pejronijeva bolest javlja kod muškaraca u srednjim godinama i može da prouzrukuje bolne erekcije i oteža polni odnos, a ponekad je potrebna i operacija.

Osetljivost

Velikom broju muškaraca penis je s godinama sve neosetljiviji pa to objašnjava sve teže postizanje erekcije i doživljavanje orgazma.

I testisi se smanjuju nakon 40. godine. Kod 30-godišnjaka u proseku su prečnika tri centimetra, kod 60-godišnjaka dva centimetra.

Izvor: Večernji list