Ružni

Ne pristajete da budete samo još jedan šraf u mašini, ne volite kad vas drugi podmazuju... Ako se prepoznajete, ovo je prava predstava za vas. Komad „Ružni“ u režiji Predraga Štrpca, rađen po tekstu Aleksandre Glovacki, prikazan je u okviru Beogradskog letnjeg festivala u Malom pozorištu „Duško Radović“. 
Nežna predstava koja ima sve preduslove da postane i kultna, za one koji ne pristaju, po svaku cenu, na zadate norme. Rađena po motivima bajke „Ružno pače“ Hansa Kristijena Andersena, predstava je svojevrsna metafora o tretmanu ostalih i drugačijih u netolerantnim društvima. Kao deci, majka vam je sigurno govorila da je „ružno lagati“ , ali u međuvremenu ste porasli i uvideli da je ružno, možda, ponekad neophodno...
Uostalom, svet bi bio dosadan da nema ružnog. Lepota i ružnoća su, svakako, u oku posmatrača. Večni problem je što sveprisutni (big brother, medijiji, multinacionalne korporacije ...) određuju šta je ružno. Po njihovom mišljenju Betovenova muzika je ružna, Van Gog je netalentovan slikar... Dogovorili su se da je ružno ono što ispada iz ideala, koje zadaje mediokritetski sistem. 
Kroz lavirinte i najtamnije vilajete ovakvog sveta vode vas u predstavi „Ružni“ tri odlična glumca. Goran Jevtić, Jovana Mišković i Vladimir Aleksić su umetnici animacije, ali  i "fudbaleri" koji zaista „ostavljaju srce na terenu“. A, i publika nije obična publika, već aktivni učesnik predstave. U jednom momentu možda će vas pitati zašto farbate kosu, da li su vas smatrali ružnim zato što nosilte naočare, pa tek te šljokice, a možda ćete  izaći i na scenu. Komad s mnogo odlične improvizacije u kojoj  sva tri glumca pričaju svoju priču. Specifična scenografija sa dominantnom crnom i crvenom bojom, svakako doprinosi utisku. Čuveni hit Doris Dej „Ke sera, sera“ ("Šta bude biće"), u raznim verzijama, muzička je podloga predstave. "Ružni" su još jedan dobar povod da razmislite i o tome da li je lepota univerzalna i metafizička  ili relativna i istorijska kategorija. 
Komad "Ružni" deo je BELEF-ovog ciklusa "Megalopolis", koji se bavi fenomenom urbanog života, a obuhvata i predstave "Disko Pigs" Endija Volša i "Muke sa slobodom" u režiji Vide Ognjenović. 
Reditelji Predrag Štrbac diplomirao je pozorišnu i radio-režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu predstavom "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi?" Časove režije slušao kod profesora Dejana Mijača, Egona Savina, Ljubomira Mucija Draškića, Nikole Jevtića. U sezoni 2003/04 bio je direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta. 

Danijela Tadić

Pogledajte još