Evro kotirao rekordno i stigao sasvim blizu 148 jena

Evro je u četvrtak na evropskom deviznom tržištu kotirao sasvim blizu 148 jena, što je nov najviši kurs, a tržišni analitičari navode da je takav odnos dveju moćnih valuta logična posledica velike kamatne razlike koja sada postoji između zone evra i Japana. Napredovanje evra prema jenu takođe se objašnjava i najavom Evropske centralne banke (ECB) da će početkom avgusta još jednom povisiti ključnu kamatu, dok je Banka Japana (BOJ) saopštila da neće previše žuriti da učini isto.
Osnovna kamata ECB trenutno je 2,75, a istovetna interesna stopa BOJ svega 0,25 procenata. Na Londonskoj deviznoj berzi zabeležen je i rast evra prema dolaru i većini drugih jačih konkurenata, u uslovima kad su privredni pokazatelji u zoni evra sve solidniji, prenele su agencije. Zajednička valuta 12 članica Evropske unije vredela je tokom prepodnevnog poslovanja na londoskom tržištu 1,2749 dolar, što je rekordan kurs u protekle dve sedmice. Američka valuta je opala i na dvonedeljni minimum prema japanskom takmacu (115,64 jena za dolar). To odslikava raspoloženje berzanskih mešetara, posle procene eksperata da će do kraja godine privredni rast u SAD biti niži nego u prvom polugođu. Pad dolara delimično je bio uslovljen i procenom analitičara da Uprava federalnih rezervi SAD (Fed) verovatno više neće tako agresivno zaoštravati kamatnu politiku, kao što je to činila u minule dve godine, kada je baznu interesnu stopu uvećavala 17 puta uzastopno.
Procena da će se Fed opredeliti za zaustavljanje kampanje podizanja osnovne kamate direktno je uticala i na rast cena akcija vodećih kompanija, u Evropi i Aziji. Panevropski indeks FTSEurofirst 300 uvećan je 0,7 odsto, na najviši nivo u protekla dva meseca. Na berzi u Tokiju vodeći Nikei indeks je takođe bio u porastu, za dva odsto, a trenutno je na dvonedeljnom maksimumu, iako su neki analitičari početkom ove sedmice predviđali osetniji pad tog pokazatelja. Zanimljivo je da su berzanski trgovci juče i prekjuče gotovo sasvim ignorisali globalnu geopolitičku situaciju i vojnu ofanzivu Izraela na pozicije Hezbolaha u južnom Libanu. Protekle sedmice berzanski poslenici su, međutim, zbog širenja krize na Bliskom istoku, u više navrata podizali vrednost dolara, dok su cene akcija mahom bile u padu. (“Pregled”)

Pogledajte još