GSP otpušta oko 300 radnika

Mere Gradskog saobraćajnog preduzeća, pored ostalog, podrazumevaju prekvalifikaciju radnika, ali i smanjenje broja zaposlenih.

List Danas piše da je nedavno pokrenut postupak izmene Kolektivnog ugovora, a Upravni odbor GSP-a usvojio je Odluku za pokretanje analize preispitivanja skraćenog radnog vremena.

"Pokrenuta je javna nabavka na osnovu koje će nezavisna institucija utvrditi za koja radna mesta u preduzeću je neophodno skraćenje radnog vremena, kao preduslov dugoročnog smanjenja radne snage", navodi se u dokumentu GSP-a, koji se nedavno našao i pred odbornicima Skupštine grada.

Kako se dodaje, u toku je sprovođenje mere za korišćenje internih resursa sa ciljem da se kroz prekvalifikaciju i interno raspoređivanje obezbedi nedostajući broj vozača autobusa i tramvaja.

Krajem oktobra prošle godine 24 zaposlena u GSP-u su prekvalifikovana u vozače tramvaja, a trenutno prekvalifikaciju prolazi još 45 radnika. Plan je, naime, da se u toku ove godine oko 150 zaposlenih prerasporedi na poslove vozača.

S druge strane, tokom ove godine broj zaposlenih u ovom gradskom preduzeću biće smanjen za oko 300 radnika.

Takođe, u planu je da se uradi novi Pravilnik o sistematizaciji poslova u GSP-u, čemu će prethoditi racionalizacija i preispitivanje svih poslova, a sve to sa ciljem da se smanje gubici i poveća efikasnost radnika.

Kako se navodi, preispitivaće se i slabija iskorišćenost radnog vremena invalida rada, i to kroz utvrđivanje njihovih radnih sposobnosti od nadležnih lekarskih komisija.

Na kraju, u GSP-u će preispitivati i postojeće rasporede radnog vremena, kako bi se povećala efikasnost i smanjio prekovremeni rad.

Izvor: b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.