Roditelji novosadskih osmaka bojkotuju test iz matematike

Takođe, predložili su da se boduje samo na osnovu uspeha.

Ukoliko se oni ogluše na naš predlog imamo ideju da mi roditelji uđemo sa nađom decom u škole i da im ne dozvolimo da polažu testove. Druga je ideja da im mi pomognemo da reše pitanja iz matematike. Pa kad ovi nadležni mogu da varaju nas, možemo i mi da varamo sistem", rekla je za "Kurir" predsednica Saveta roditelja OŠ "Ivo Lola Ribar" Zorica Hadžibabić.

Dok su se roditelji ispred škole dogovarali šta će da preduzmu, u jednom momentu je došla policijska patrola i legitimisala ih.

Rekli su da će da nam pišu prekršajnu prijavu jer nismo prijavili skup. Nismo se bunili. Mi smo ovde zbog naše dece", rekla je Hadžibabić.

Načelnik Školske uprave Novi Sad Predrag Viđikant rekao je za RTV da ne želi da komentariše predloge roditelja.

Testiranje će početi sutra u 12 sati. Novi testovi su slični kao što su bile i prve tri kombinacije starog testa ali je bezbednost podignuta na viši nivo", rekao je Viđikant.

Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će danas biti štampani novi testovi za polaganje ispita iz matematike i da će tokom štampe u Službenog glasniku dežurati policija jer je "provaljen" onaj koji je trebalo da polažu danas. On je najavio policijsku istragu kako bi se otkrilo kako se to dogodilo.

Test iz matematike koji mali maturanti treba da polažu sutra, u odloženom terminu zbog današnje "provale" prve verzije ispitnih pitanja, navodno je takođe ilegalno već "procurio" u javnost. Ovaj test sadrži 30 zadataka koji su veoma slični prvobitnim verzijama testa i od kojih se 20 bira za završni ispit.

Izvor: Radio 021

Pogledajte još