Gradi se Titova zaostavština

Kompletna investicija “teška” je 300 miliona evra.

Investitor je turska kompanija “Teknotes” i Opština Pećinci, koji su potpisali memorandum o razumevanju.

Predradnje oko izgradnje hidrocentrale su se zahuktale - izražava zadovoljstvo dosad dogovorenim sa stranim investitorom i državom prvi čovek opštine Pećinci Sava Čojčić.

Strani investiotor prilikom vođenja razgovora poprilično je iznenadio Sremce poznavanjem stvarnih mogućnosti reke Save koja se tek sa nekoliko kilometara uvukla, u obliku potkovice, u ravni Srem između sela Obrež i Kupinovo. Baš tu u rukavcu Save, gde se nalazi Prirodni rezervat “Obedska bara” strani investitor vidi “zlatni rudnik” u proizvodnji jeftine struje.

"Nismo slučajno, niti naslepo, izabrali lokaciju",
priznaje Oralom Bajtok, vlasnik kompanije “Teknotes”, uveren u brzu realizaciju izgradnje hidrocentrale.

"Dobro smo proučili sve zakone, propise i mogućnosti i utvrdili da je Srbija stabilno područje, gde se isplati investirati. Naši planovi su gotovi i jasni, sada samo čekamo odgovor države i pomoć opštine da sve zamišljeno zajednički i realizujemo"
, dodao je on.

TITOVA ZAOSTAVŠTINA Ideja o izgradnji prve hidrocentrale u Vojvodini nije od juče. Potekla je još iz vremena Josipa Broza i ostala sadržaj današnjeg Prostornog plana Vojvodine. Na tu činjenicu domaćine su podsetili strani investitori.

U jednoj od najmanjih opština Srema je “vanredna situacija”, pošto se nikako ne želi izgubiti “zlatna koka”, pišu Novosti. Lokalna administracija “završava papire”, kako bi u što kraćem roku izašla u susret investitoru.

Zadovoljno trljaju ruke i nezaposleni, nadajući se kakvom-takvom poslu na kraće ili duže staze. Jer tako pozamašna investicija nesporno mora da angažuje mnogo radnika različitih profila, a kojih ima na berzi rada.

"Nije mala stvar sa liste skinuti 150 nezaposlenih, koliko je projektima predviđeno da posao dobije u hidrocentrali", popručuje Čojčić.

Još značajniji je ekonomski faktor, pošto je reč o zajedničkoj investiciji.

Izvor: b92

Pogledajte još