Beograđani se žale: Ludnica, gužva i vrućina u prevozu, čekamo i po pola sata! (VIDEO)

U Direkciji za javni prevoz priznaju da ima manje vozila nego prošle godine, ali situaciju objašnjavaju godišnjim odmorima i manjim brojem putnika.

Najavljuju da će od ponedeljka u saobraćaj uključiti 75 novih klimatizovanih autobusa.

Zbog novonastale situacije na pojedine linije čeka se po pola sata i više. Međutim, i kada autobus dođe, nema garancija da će svi putnici stati u njega.

Od ponedeljka pojačane kontrole
Od ponedeljka će početi i pojačane kontrole, jer se, između ostalog, poslednjih meseci beleži pad prodaje mesečnih pretplatnih karata.

"Kolaps je u saobraćaju, smanjen broj prevoza, zaboravlja se da u Beogradu ima mnogo turista, da su učenici iz unutrašnjosti Srbije stigli kod svojih rođaka u Beograd i da se tu ništa nije izmenilo po broju učesnika u saobraćaju i prevozu", tvrdi jedna putnica za B92.

Neki kažu i da autobus čekaju tridesetak minuta i da zbog toga izgube dosta vremena, dok drugi ističu da je u vozilima gradskog prevoza "ludnica, gužva i vrućina", kao i da često klima-uređaji ne rade.

U Direkciji za javni prevoz kažu da je reč o uobičajenoj letnjoj šemi prevoza. Međutim, priznaju i da je vozila manje nego prošlog leta.

"To je otprilike oko pet odsto manje u istom periodu ove godine, odnosno ove godine je letnji režim počeo dve nedelje pre 1. jula, bukvalno zbog takvog završetka školske godine", kaže Zoran Šarac, direktor Direkcije za javni prevoz.

On navodi da će situaciju pažljivo pratiti narednih dana.

"Mi ćemo pratiti dešavanja svih ovih dana, šta se dešava na linijama i preduzimati mere kako bi građanima, pogotovo onima koji plaćaju omogućili kvalitetan prevoz i ja apelujem na građane ovom prilikom da zaista plaćaju prevoz kako bi im omogućili kvalitetan i normalan prevoz", kaže on.

Situaciju na ulicama glavnog grada još više otežava tropska vrućina, jer nemaju svi autobusi klima-uređaje. Grad se zbog toga za pomoć obratio privatnim prevoznicima.

"Ono što će privatni prevoznici učiniti u saradnji sa gradom je najhitnija akcija od ponedeljka tako što će se uključiti 75 novih klimatizovanih autobusa, a koji će zameniti postojeće stare autobuse koji nemaju klimu. Time će putnici sigurno dobiti pouzdaniji i kvalitetniji prevoz", kaže Drago Tošić, direktor Beobusa.

(Izvor: B92)

Pogledajte prilog TV B92.

Pogledajte još