Brazil: Prva žrtva protesta

Brazilski mediji navode da je mladić (18) poginuo tako što ga je pregazio automobil čiji vozač je pokušao da zaobiđe grupu demonstranata. Taj automobil je udario još dve osobe.

U Rio de Žaneiru gde se okupilo više od 300.000 ljudi, sukobi su izbili ispred gradske kuće gde je policija na demonstrante bacala suzavac i ispaljivala gumene metke. Povređeno je više od 60 ljudi, a demonstranti su razbijali izloge prodavnica i krali robu i metež je trajao cele noći.

U glavnom gradu, Braziliji su demonstranti pokušali da na silu uđu u zgradu Ministarstva spoljnih poslova, ali ih je policija sprečila. Prema navodima policije, demonstranti su razbili 55 prozora u prizemlju Ministasrtva, kako bi ušli unutra. Takođe, razbijena su i staklai na katedrali u Braziliji. U tom gradu povređeno je 55 osoba, od kojih tri teže.

U Vitoriji, na jugoistoku Brazila, grupa demonstranata je uništila stanicu za naplatu mostarine i pokušala da uđe u zgradu suda. Policija je i tamo upotrebila suzavac.

U Salvadoru de Bahiji, na severoistoku, okupilo se više od 20.000 ljudi. Oni su zapalili autobus koji je zakupila Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) koja organizuje Kup konfederacija. To takmičenje se upravo održava u Brazilu, a iduće godine će se oderžati i Mundijal. Demonstranti kritikuju što se ogromna sredstva daju za organizovanje Mundijala, dok je Brazil u vreme ekonomskih teškoća.

Protesti u Riu de Žaneiru, Foto: AP

Podsetimo, demonstracije u Brazilu počele su pre desetak dana, prvo u Sao Paolu, zbog povećanja cena javnog prevoza, i zbog velikih poreskih opterećenja, korumpiranosti političara i lošeg stanja zdravstva i obrazovanja.

Iako su gradovi Sao Paolo i Rio de Žaneiro juče vratili cene javnog prevoza na raniji nivo, demonstranti su rekli da će nastaviti proteste.

Izvor: Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.