Savezu slepih ove godine od države nula dinara

0

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić izjavio je danas da će se za pravo na knjigu slepi boriti svojim životima i ako treba izaći na ulice u narednim danima, ako vlada ne ispuni njihove zahteve.

“Svega 10 miliona dinara je potrebno da bi slepi i slaboviti mogli da imaju svoju knjigu, a ove godine država nije izdvojila ni jedan dinar”, rekao je Stošić.

Sekretar Saveza slepih Srbije Luka Joksimović Barbat rekao je da savez od države zahteva da se danas ili najkasnije sutra uplati prva rata za rad biblioteke saveza, a da se preostali novac dostavi do novembra, kao i da se izradi transformacija biblioteke u javnu instituciju kulture.

“Iz Ministarstva su saopštili da se spekuliše netačnim činjenicama, ali mi ne spekulišemo već govorimo istinu”, rekao je Barbat.

Posle 25 godina izdavaštva za slepe na Brajevom pismu ova deletnost je obustavljena “zahvaljujući” državi.

“Jadna je ona država koja misli da prevazilazi krizu time što će uskratiti knjige za slepe”, rekao je Stošić.

On je dodao da mnogi imaju “prozor u svet” samo kroz tu knjigu i da ovakvo ponašanje države predstavlja osnovno kršenje ljudskih prava.

U Srbiji živi 12.000 slepih ljudi, a biblioteka Saveza je najveća na Balkanu.

Barbat je ukazao da su ove godine izdate samo tri knjige, i to manjeg obima, a literatura koja je potrebna studentima nije dostupna, a što bi po zakonu država bila dužna da obezbedi.

“Mi od države ne tražimo novac da kupujemo automobile, već tražimo pravo na knjigu”, dodao je Barbat.

Izvor: beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.