Beograd ima oko 7.800 registrovanih narkomana

U registru su stanovnici svih beogradskih opština, a kad se posmatra broj prijavljenih obolelih na 10.000 stanovnika, najviše zavisnika živi na teritorijama opština Stari grad (84 na 10.000 stanovnika), Vračar (72), Savski venac (64), Palilula (56) i Zvezdara (56), a najmanje u Surčinu (13), Barajevu (18) i Sopotu (20 na 10.000).

Podaci koje je obuhvatio populacioni registar obolelih od narkomanije dati su na osnovu stanja na dan 31. decembra 2010. Obrada podataka, zaključno sa 2012. godinom, je u toku, izjavila je danas Tanjugu specijalista socijalne medicine u zavodu dr Ljubinka Marčetić.

Ističući da podatak o adresi stanovanja treba uzeti sa rezervom, ona je navela da najviše obolelih živi u centralnim gradskim opštinama.

Primetno je da se povećava broj obolelih koji žive na svim beogradskim opštinama”, rekla je Marčetić, uz napomenu da pre 10 ili 15 godina narkomanija nije bila registrovana u prigradskim opštinama. Ona je dodala da u populacionom registru obolelih dominiraju intravenski narkomani, a zatim oni koji koriste više psihoaktivnih supstanci jer samo oni i traže pomoć lekara.

Zavisnost od drugih psihoaktivnih supstanci se gotovo i ne pojavljuje u zvaničnim podacima statistike jer se takve osobe veoma retko javljaju lekaru ili ih lekari ne registruju na odgovarajući način, primetila je dr Marčetić.

Izvor: intermagazin

Pogledajte još